Три випуска ще учат по нови учебни програми от 2013 г.

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Законът за училищното образование трябва най-сетне да въведе новата образователна структура, която се обсъжда още от 2005 г. Според нея основното образование ще се завършва в VII клас, а не в VIII, както е сега. Целта е да се уеднакви структурата за всички училища, тъй като сега някои имат прием след VII, а други - след VIII клас. Занапред всички гимназии ще провеждат прием след VII клас.

Гимназията пък се разделя на 2 етапа - до Х и до ХII клас. Тук причината е в конституционното изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. Влизането на закона в сила ще доведе до година, в която два випуска ще завършат основно образование - едните в VII, другите в VIII клас. За да няма объркване кои са по новата и кои по старата система, те ще получат дипломи с различен реквизит.

Новата структура идва и с нови учебни планове и програми, т.е. и нови учебници. Те ще започнат да се въвеждат поетапно от учебната 2013/2014 г. за три випуска - учениците, които ще са в I, V и VIII клас. Отпада ограничението за одобряването на максимум три учебника по предмет.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII и в края на Х клас, както и от матурите, ще се записват в точки, а не с традиционните оценки от 2 до 6. На малките ученици - от I до III клас, ще се поставят оценки с качествен показател - "отлично", "много добре", "добре", "задоволително", "незадоволително". Предвижда се ученик от V клас да може да преминава в по-горния клас с двойка, но само по един предмет, и то ако общият успех по останалите е минимум 4.00. В VI клас този ученик ще учи допълнително и ако отново има двойка по същия предмет, но е получил тройки по останалите дисциплини, ще продължи в VII клас. В противен случай ще повтаря VI клас и ще се яви на поправителен изпит по предмета, по който е имал двойка в V клас.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!