Три випуска ще учат по нови учебни програми от 2013 г.

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Законът за училищното образование трябва най-сетне да въведе новата образователна структура, която се обсъжда още от 2005 г. Според нея основното образование ще се завършва в VII клас, а не в VIII, както е сега. Целта е да се уеднакви структурата за всички училища, тъй като сега някои имат прием след VII, а други - след VIII клас. Занапред всички гимназии ще провеждат прием след VII клас.

Гимназията пък се разделя на 2 етапа - до Х и до ХII клас. Тук причината е в конституционното изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. Влизането на закона в сила ще доведе до година, в която два випуска ще завършат основно образование - едните в VII, другите в VIII клас. За да няма объркване кои са по новата и кои по старата система, те ще получат дипломи с различен реквизит.

Новата структура идва и с нови учебни планове и програми, т.е. и нови учебници. Те ще започнат да се въвеждат поетапно от учебната 2013/2014 г. за три випуска - учениците, които ще са в I, V и VIII клас. Отпада ограничението за одобряването на максимум три учебника по предмет.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII и в края на Х клас, както и от матурите, ще се записват в точки, а не с традиционните оценки от 2 до 6. На малките ученици - от I до III клас, ще се поставят оценки с качествен показател - "отлично", "много добре", "добре", "задоволително", "незадоволително". Предвижда се ученик от V клас да може да преминава в по-горния клас с двойка, но само по един предмет, и то ако общият успех по останалите е минимум 4.00. В VI клас този ученик ще учи допълнително и ако отново има двойка по същия предмет, но е получил тройки по останалите дисциплини, ще продължи в VII клас. В противен случай ще повтаря VI клас и ще се яви на поправителен изпит по предмета, по който е имал двойка в V клас.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!