Три випуска ще учат по нови учебни програми от 2013 г.

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Законът за училищното образование трябва най-сетне да въведе новата образователна структура, която се обсъжда още от 2005 г. Според нея основното образование ще се завършва в VII клас, а не в VIII, както е сега. Целта е да се уеднакви структурата за всички училища, тъй като сега някои имат прием след VII, а други - след VIII клас. Занапред всички гимназии ще провеждат прием след VII клас.

Гимназията пък се разделя на 2 етапа - до Х и до ХII клас. Тук причината е в конституционното изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. Влизането на закона в сила ще доведе до година, в която два випуска ще завършат основно образование - едните в VII, другите в VIII клас. За да няма объркване кои са по новата и кои по старата система, те ще получат дипломи с различен реквизит.

Новата структура идва и с нови учебни планове и програми, т.е. и нови учебници. Те ще започнат да се въвеждат поетапно от учебната 2013/2014 г. за три випуска - учениците, които ще са в I, V и VIII клас. Отпада ограничението за одобряването на максимум три учебника по предмет.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII и в края на Х клас, както и от матурите, ще се записват в точки, а не с традиционните оценки от 2 до 6. На малките ученици - от I до III клас, ще се поставят оценки с качествен показател - "отлично", "много добре", "добре", "задоволително", "незадоволително". Предвижда се ученик от V клас да може да преминава в по-горния клас с двойка, но само по един предмет, и то ако общият успех по останалите е минимум 4.00. В VI клас този ученик ще учи допълнително и ако отново има двойка по същия предмет, но е получил тройки по останалите дисциплини, ще продължи в VII клас. В противен случай ще повтаря VI клас и ще се яви на поправителен изпит по предмета, по който е имал двойка в V клас.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!