Три випуска ще учат по нови учебни програми от 2013 г.

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Законът за училищното образование трябва най-сетне да въведе новата образователна структура, която се обсъжда още от 2005 г. Според нея основното образование ще се завършва в VII клас, а не в VIII, както е сега. Целта е да се уеднакви структурата за всички училища, тъй като сега някои имат прием след VII, а други - след VIII клас. Занапред всички гимназии ще провеждат прием след VII клас.

Гимназията пък се разделя на 2 етапа - до Х и до ХII клас. Тук причината е в конституционното изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. Влизането на закона в сила ще доведе до година, в която два випуска ще завършат основно образование - едните в VII, другите в VIII клас. За да няма объркване кои са по новата и кои по старата система, те ще получат дипломи с различен реквизит.

Новата структура идва и с нови учебни планове и програми, т.е. и нови учебници. Те ще започнат да се въвеждат поетапно от учебната 2013/2014 г. за три випуска - учениците, които ще са в I, V и VIII клас. Отпада ограничението за одобряването на максимум три учебника по предмет.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII и в края на Х клас, както и от матурите, ще се записват в точки, а не с традиционните оценки от 2 до 6. На малките ученици - от I до III клас, ще се поставят оценки с качествен показател - "отлично", "много добре", "добре", "задоволително", "незадоволително". Предвижда се ученик от V клас да може да преминава в по-горния клас с двойка, но само по един предмет, и то ако общият успех по останалите е минимум 4.00. В VI клас този ученик ще учи допълнително и ако отново има двойка по същия предмет, но е получил тройки по останалите дисциплини, ще продължи в VII клас. В противен случай ще повтаря VI клас и ще се яви на поправителен изпит по предмета, по който е имал двойка в V клас.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!