Училище да се повтаря още от трети клас

Публикувано на: 18.06.2014 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова

Въпреки вече насрочената дата за избори просветният министър Анелия Клисарова е заложила няколко задачи, които да свърши до края на краткия си мандат. На дискусия в Сандански, организирана от вестниците "Стандарт", "Струма" и МОН, тя сподели част от приоритетите си, както и идеите, получени от гражданите в онлайн допитването на министерството за нов училищен закон. "Стандарт" я запита какво остава несвършено, ще загубим ли пари по новата оперативна програма за наука и какво вълнува обществото, когато стане дума за образование.


* Не трябва да има униние, до оставката ще работя, както съм го правила досега
* Образованието е надполитическо, най-важното е, че имам подкрепата на обществото
* Родители и преподаватели искат миниматурите да са след 8-и клас
* Дай Боже, наследникът ми да направи добър закон за средното образование


- Министър Клисарова, усилено се гадае кога ще бъде оставката на кабинета, колко време му остава за работа. Имате ли готовност да я подадете, с каква нагласа сте?


- Не мисля, че аз мога да бъда конкретна по този въпрос - когато се вземе решение между политическите сили, ще изпълня решението. Но дотогава ще работя така, както съм работила и досега. Не смятам, че трябва да има униние или отказване. Надявам се, че и стратегията за висше образование, и стратегията за развитие на педагогическите кадри, голямото обществено обсъждане на Закона за средно образование, което започнахме, предложенията към него, които сме събрали, ще бъдат продължени от следващото правителство и следващия министър. Защото това са добри крачки за образованието. Както аз не отхвърлих нещата, които наследих, и постигнах приемственост с това, което бе направено досега, надявам се, че така ще постъпи и следващият министър.


- Какви са вашите приоритети, които сте посочили на премиера Орешарски за довършване до края на този кратък мандат?


- Да, има неща, които трябва да бъдат свършени. Мандатът е кратък, но това са идеи, които трябва да бъдат продължени. Сред най-важните ни приоритети е онова, което искаме да направим за науката. Длъжници сме на нашите учени - знаете, в последно време много трудно вървяха нещата там. Сега осигурихме 5 млн. лв. за заплащане на проектите по Седма рамкова програма - това са стари проекти от 2008-09 г., спечелили европейски конкурси и чакаха финансиране от нас. Вече е въведен ред и проектите вървят. При фонд "Научни изследвания" също вече имаме съгласувани с Министерството на финансите (МФ) насоки за кандидатстване в новата сесия. Имаме и нов правилник, постигнахме консенсус на учените. Не бива да се спре дотук, трябва да се проведе една успешна сесия на фонда. Много важен момент е и новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Постигнахме много неща, мисля, че към нея може да се прибавят и допълнителни средства. Не бива да спираме преговорите с Брюксел - и до Нова година, освен да имаме споразумение, трябва и ние да сме готови с всички проекти по тази оперативна програма. В момента се работи и по това. Няма риск да загубим пари, ако продължим това, което сме направили. Ние имаме само за последната година над 120% усвояване, за което поздравявам колегите си от МОН.


- А какви са приоритетите ви в средното образование?


- В средното образование трябва да направим това, за което говоря от известно време и което ми се струва изключително правилно - един базов учебник по всеки предмет. Надявам се да успеем да направим тази наредба, по нея вече се работи. Става дума за запазване на конкурентния принцип, но авторските права няма да бъдат на дадено издателство, а на образователното министерство. В момента, когато откриете грешки в учебниците, и вие, и родителите се насочвате към нас, но министерството не може веднага да извършва промени в съдържанието на учебниците, защото правата държи друг. Издателствата обаче отново ще имат възможност за творчество при помагалата и другите материали, които са необходими на учениците. В никакъв случай не приемам, че ще има корупция. Напротив - ще се елиминира съществуващата възможност за корупция. Например "Купи моя учебник, а не другия".


- Какво имате предвид при помагалата към учебниците, каква функция ще имат те?


- Смятам, че трябва да развиваме помагалата към учебника в две насоки. Едните ще допълват точно учебника с упражнения към уроците. А другите да бъдат надграждащи. Нека учителят да има право да избира кои помагала да вземе. Ето например на дискусията, която направихме с вашия вестник и "Струма", директорът на училището в село Дамяница каза: "При мен има деца билингви (за които българският не е майчин език - б. р.) и трудно ги научаваме до четвърти клас да четат, да правят диктовки, да знаят таблицата за умножение". А има и деца, които в първи клас вече знаят да четат и пишат. Нека те да направят разказ или преразказ, да имат по-сложни упражнения. Тук вече идва моментът за творчеството, за индивидуалния подход на всеки учител. И по този начин ще гарантираме многообразието. Тази идея е подобна на други образователни системи, които казват: "Ние имаме неограничен брой учебници, но имаме част А - задължителна, част В - помагаща, и С - която е за надграждане на знанията". Тъй като ние не можем да финансираме безброй много учебници, нека да има един базов учебник, но с много помагала.


- Това ще олекоти ли учебника?


- Аз мисля, че ще го и поевтини, и олекоти - дори като тежест в раничката на децата, защото в него няма да има излишни неща, няма да бъде отпечатан на най-скъпата и тежка хартия. И ще може да се ползва от абсолютно всички ученици. А помагалата ще бъдат индивидуални в зависимост от това какъв е класът, какво е развитието на децата и уменията им.


- Вие имате над 8300 писма в електронната анкета, която МОН пусна за училищния закон. Какво вълнува най-вече родители и учители?


- Най-много са писмата, в които и учители, и родители искат един учебник. Непрестанно ни пишат по електронната поща, че подкрепят тази идея. По отношение на анкетата на въпроса кога да се завършва училище обществото се обединява около осми клас. Ние също се ориентираме в тази посока. Вие сами чухте учителите по време на дискусията. Друг много сериозен въпрос, който обсъждат родители и учители, е темата с отпадането от училище. Значителен процент от учителите искат да се създаде възможност децата да повтарят училище още в началния курс. Може би ще постигнем един консенсус в първи и втори клас да не се повтаря класът, но след това да има такава възможност за онези, които не се справят с материала. Невъзможно е в трети клас да не могат да четат и само да отчитаме пред Европейския съюз, че тези деца не са отпаднали от системата. Отчитаме проценти. А как отчитаме качество?


- Казахте, че 12-и клас може да бъде предуниверситетски...


- Това също са предложения, които идват от родители и учители. Хората искат външното оценяване да е в осми клас и кандидатстването за гимназии да бъде тогава. И мисля, че ще го подкрепя.


- Едва ли обаче ще имате време да го направите.


- Дори и да няма време, се надявам да бъде продължено от следващия министър и следващото правителство.


- За кое най-много ще съжалявате, че не успяхте да го свършите? Има например една стратегия за висшето образование, която не успя да види бял свят..


- Тя е готова, ще бъде приета тази или следващата сряда на Министерски съвет. Там сме постигнали консенсус. Иначе ми е трудно да кажа само едно нещо, за което ще съжалявам. Дай Боже, да има един учебник и един добър закон за средното образование.


- Усещате ли липсата на политическа подкрепа върху себе си?


- Мисля, че доказахме, че образованието е надполитическо и смятам, че имам подкрепата на обществото, което е много важно.

Копирано от standartnews.coВъпреки вече насрочената дата за избори просветният министър Анелия Клисарова е заложила няколко задачи, които да свърши до края на краткия си мандат. На дискусия в Сандански, организирана от вестниците "Стандарт", "Струма" и МОН, тя сподели част от приоритетите си, както и идеите, получени от гражданите в онлайн допитването на министерството за нов училищен закон. "Стандарт" я запита какво остава несвършено, ще загубим ли пари по новата оперативна програма за наука и какво вълнува обществото, когато стане дума за образование.- Министър Клисарова, усилено се гадае кога ще бъде оставката на кабинета, колко време му остава за работа. Имате ли готовност да я подадете, с каква нагласа сте?
Въпреки вече насрочената дата за избори просветният министър Анелия Клисарова е заложила няколко задачи, които да свърши до края на краткия си мандат. На дискусия в Сандански, организирана от вестниците "Стандарт", "Струма" и МОН, тя сподели част от приоритетите си, както и идеите, получени от гражданите в онлайн допитването на министерството за нов училищен закон. "Стандарт" я запита какво остава несвършено, ще загубим ли пари по новата оперативна програма за наука и какво вълнува обществото, когато стане дума за образование.

 Въпреки вече насрочената дата за избори просветният министър Анелия Клисарова е заложила няколко задачи, които да свърши до края на краткия си мандат. На дискусия в Сандански, организирана от вестниците "Стандарт", "Струма" и МОН, тя сподели част от приоритетите си, както и идеите, получени от гражданите в онлайн допитването на министерството за нов училищен закон. "Стандарт" я запита какво остава несвършено, ще загубим ли пари по новата оперативна програма за наука и какво вълнува обществото, когато стане дума за образование.Копирано от standartnews.com 

* Не трябва да има униние, до оставката ще работя, както съм го правила досега
* Образованието е надполитическо, най-важното е, че имам подкрепата на обществото
* Родители и преподаватели искат миниматурите да са след 8-и клас
* Дай Боже, наследникът ми да направи добър закон за средното образование

- Министър Клисарова, усилено се гадае кога ще бъде оставката на кабинета, колко време му остава за работа. Имате ли готовност да я подадете, с каква нагласа сте?

- Не мисля, че аз мога да бъда конкретна по този въпрос - когато се вземе решение между политическите сили, ще изпълня решението. Но дотогава ще работя така, както съм работила и досега. Не смятам, че трябва да има униние или отказване. Надявам се, че и стратегията за висше образование, и стратегията за развитие на педагогическите кадри, голямото обществено обсъждане на Закона за средно образование, което започнахме, предложенията към него, които сме събрали, ще бъдат продължени от следващото правителство и следващия министър. Защото това са добри крачки за образованието. Както аз не отхвърлих нещата, които наследих, и постигнах приемственост с това, което бе направено досега, надявам се, че така ще постъпи и следващият министър.

- Какви са вашите приоритети, които сте посочили на премиера Орешарски за довършване до края на този кратък мандат?

- Да, има неща, които трябва да бъдат свършени. Мандатът е кратък, но това са идеи, които трябва да бъдат продължени. Сред най-важните ни приоритети е онова, което искаме да направим за науката. Длъжници сме на нашите учени - знаете, в последно време много трудно вървяха нещата там. Сега осигурихме 5 млн. лв. за заплащане на проектите по Седма рамкова програма - това са стари проекти от 2008-09 г., спечелили европейски конкурси и чакаха финансиране от нас. Вече е въведен ред и проектите вървят. При фонд "Научни изследвания" също вече имаме съгласувани с Министерството на финансите (МФ) насоки за кандидатстване в новата сесия. Имаме и нов правилник, постигнахме консенсус на учените. Не бива да се спре дотук, трябва да се проведе една успешна сесия на фонда. Много важен момент е и новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Постигнахме много неща, мисля, че към нея може да се прибавят и допълнителни средства. Не бива да спираме преговорите с Брюксел - и до Нова година, освен да имаме споразумение, трябва и ние да сме готови с всички проекти по тази оперативна програма. В момента се работи и по това. Няма риск да загубим пари, ако продължим това, което сме направили. Ние имаме само за последната година над 120% усвояване, за което поздравявам колегите си от МОН.

- А какви са приоритетите ви в средното образование?

- В средното образование трябва да направим това, за което говоря от известно време и което ми се струва изключително правилно - един базов учебник по всеки предмет. Надявам се да успеем да направим тази наредба, по нея вече се работи. Става дума за запазване на конкурентния принцип, но авторските права няма да бъдат на дадено издателство, а на образователното министерство. В момента, когато откриете грешки в учебниците, и вие, и родителите се насочвате към нас, но министерството не може веднага да извършва промени в съдържанието на учебниците, защото правата държи друг. Издателствата обаче отново ще имат възможност за творчество при помагалата и другите материали, които са необходими на учениците. В никакъв случай не приемам, че ще има корупция. Напротив - ще се елиминира съществуващата възможност за корупция. Например "Купи моя учебник, а не другия".

- Какво имате предвид при помагалата към учебниците, каква функция ще имат те?

- Смятам, че трябва да развиваме помагалата към учебника в две насоки. Едните ще допълват точно учебника с упражнения към уроците. А другите да бъдат надграждащи. Нека учителят да има право да избира кои помагала да вземе. Ето например на дискусията, която направихме с вашия вестник и "Струма", директорът на училището в село Дамяница каза: "При мен има деца билингви (за които българският не е майчин език - б. р.) и трудно ги научаваме до четвърти клас да четат, да правят диктовки, да знаят таблицата за умножение". А има и деца, които в първи клас вече знаят да четат и пишат. Нека те да направят разказ или преразказ, да имат по-сложни упражнения. Тук вече идва моментът за творчеството, за индивидуалния подход на всеки учител. И по този начин ще гарантираме многообразието. Тази идея е подобна на други образователни системи, които казват: "Ние имаме неограничен брой учебници, но имаме част А - задължителна, част В - помагаща, и С - която е за надграждане на знанията". Тъй като ние не можем да финансираме безброй много учебници, нека да има един базов учебник, но с много помагала.

- Това ще олекоти ли учебника?

- Аз мисля, че ще го и поевтини, и олекоти - дори като тежест в раничката на децата, защото в него няма да има излишни неща, няма да бъде отпечатан на най-скъпата и тежка хартия. И ще може да се ползва от абсолютно всички ученици. А помагалата ще бъдат индивидуални в зависимост от това какъв е класът, какво е развитието на децата и уменията им.

- Вие имате над 8300 писма в електронната анкета, която МОН пусна за училищния закон. Какво вълнува най-вече родители и учители?

- Най-много са писмата, в които и учители, и родители искат един учебник. Непрестанно ни пишат по електронната поща, че подкрепят тази идея. По отношение на анкетата на въпроса кога да се завършва училище обществото се обединява около осми клас. Ние също се ориентираме в тази посока. Вие сами чухте учителите по време на дискусията. Друг много сериозен въпрос, който обсъждат родители и учители, е темата с отпадането от училище. Значителен процент от учителите искат да се създаде възможност децата да повтарят училище още в началния курс. Може би ще постигнем един консенсус в първи и втори клас да не се повтаря класът, но след това да има такава възможност за онези, които не се справят с материала. Невъзможно е в трети клас да не могат да четат и само да отчитаме пред Европейския съюз, че тези деца не са отпаднали от системата. Отчитаме проценти. А как отчитаме качество?

- Казахте, че 12-и клас може да бъде предуниверситетски...

- Това също са предложения, които идват от родители и учители. Хората искат външното оценяване да е в осми клас и кандидатстването за гимназии да бъде тогава. И мисля, че ще го подкрепя.

- Едва ли обаче ще имате време да го направите.

- Дори и да няма време, се надявам да бъде продължено от следващия министър и следващото правителство.

- За кое най-много ще съжалявате, че не успяхте да го свършите? Има например една стратегия за висшето образование, която не успя да види бял свят..

- Тя е готова, ще бъде приета тази или следващата сряда на Министерски съвет. Там сме постигнали консенсус. Иначе ми е трудно да кажа само едно нещо, за което ще съжалявам. Дай Боже, да има един учебник и един добър закон за средното образование.

- Усещате ли липсата на политическа подкрепа върху себе си?

- Мисля, че доказахме, че образованието е надполитическо и смятам, че имам подкрепата на обществото, което е много важно.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!