Подигравка с бащите на БСУ

Публикувано на: 29.10.2008 | източник: Актуално.com
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Грозен скандал в средите на градската култура и наука се заформя в идните седмици заради мистериозно отпаднала докладна записка от дневния ред на последната общинска сесия в Бургас.

Става въпрос за предложението, внесено от зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева, за удостояване с титлата "Почетен гражданин" на четиримата създатели на Бургаския свободен университет - проф. Доко Доков (посмъртно), д-р ю.н. Иван Анастасов, първия му ректор проф.д-р т.н. Аристотел Димов (посмъртно) и на д-р ф.н. Стойчо Кьосев.

Заради острата сетивност на хората, свързани с проблема, слухът, че са отхвърлени кандидатурите, бързо обходи медиите и разстрои близките на починалите - на проф. Доков, който преподаваше в Юридическия факултет, преди да си отиде покосен от злокачествено заболяване преди пет години, и на проф. Аристотел Димов - безспорен авторитет в науката на световно ниво и виден общественик.

Проф. Димов почина преди две години.Неприятният случай представлява прецедент, защото докладната е преминала през заседание на постоянната комисия по култура, където е била гласувана единодушно, преди да влезе в дневния ред за сесията.

"Конфузното положение настъпи още в залата. Не проумявах какво се е случило, затова премълчах. Сега обаче мога да кажа, че се срамувам, защото не зная как ще гледаме в очите Донка Салакова - тя присъства на нашето заседание от името на инициативния комитет, който внася имената на четиримата, и видя с очите си как гласувахме, много се развълнува тогава", заяви шефката на комисията Соня Георгиева.

Салакова е човекът, който през 1990г. в много кратък срок успява да събере всички документи, нужни за учредяване на ВУЗ от тип, който дотогава е непознат в България. Самата тя е един от най-дейните участници в благородното дело и дава всичко от себе си университетът да получи сградата на Партийния дом.

Салакова издаде и документална книга, озаглавена "Как беше създаден БСУ", където без емоция излага фактите и на финала посочва имената на четиримата с мотив: "смятам, че бургаската общественост трябва да отдаде заслужена почит на идейните бащи и творци на университета".

Оказа се, че Ананиева сама е оттеглила докладната. Ето какво каза тя в телефонен разговор, тъй като е в отпуск: "Ден преди сесията получих писмо от ръководството на БСУ, в което се настоява да се прецизират имената на предложените четирима бургазлии. Това е звание, което не се дава току-така, трябва наистина да се поумува, затова оттеглих докладната. Не се притеснявам от случилото се и мисля да проведа среща с ръководството на вуза, за да изясним откъде идва проблемът".

Тя не посмя да каже дали обструкциите са за точно определено лице или по принцип - срещу четиримата кандидати.

"Аз ще ви кажа истината - с покойниците проблем няма, проблем е един от живите. Но на мен не ми отива да коментирам повече, защото навлизаме в междуличностни отношения", заяви общинската съветничка Георгиева и добави, че щом докладната ще търпи промени, предлага към имената на четиримата да се добави и това на Донка Салакова.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!