Столичните гимназии закриват 72 паралелки

Публикувано на: 12.08.2009 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Общо 423 са местата, които остават незаети и след четвъртото класиране за елитните гимназии в София след VII клас, показва справка на столичния инспекторат по образование. Свободните места са малко повече спрямо м.г. и прави впечатление, че паралелките не са толкова добре уплътнени до максималния брой ученици, коментира началникът на РИО-София Ваня Кастрева. Тя съобщи, че закритите паралелки са 72, от които 61 са профилирани и 11 професионални.

Една от изненадите на тази кампания е, че в част от централните столични училища все още има свободни места, смята Кастрева. Например в 7 СОУ на ул. "Шишман" има 20 места. 14 незаети бройки има в 134 СОУ, известно като "еврейското училище". В съседство на него е 18 СОУ, в което свободни остават 4 места. 10 кандидати могат да се запишат в 32 СОУ. По 1 място все още остава без конкуренти в 35 СОУ и в 105 СОУ. По 10 места има в 81 СОУ в "Младост" и в 95 СОУ в жк "Хаджи Димитър". Любопитно е, че в професионалните гимназии все още има свободни места в паралелки за компютърни мрежи, компютърна техника и системно програмиране. Друга изненада е масовото предпочитане на английски език и това прави картината на чуждоезиковото обучение доста по-едноцветна. Преобладаващата част от закритите езикови паралелки са по немски или друг език.

Запълването на свободните места продължава и след четвъртото класиране.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!