Столичните гимназии закриват 72 паралелки

Публикувано на: 12.08.2009 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Общо 423 са местата, които остават незаети и след четвъртото класиране за елитните гимназии в София след VII клас, показва справка на столичния инспекторат по образование. Свободните места са малко повече спрямо м.г. и прави впечатление, че паралелките не са толкова добре уплътнени до максималния брой ученици, коментира началникът на РИО-София Ваня Кастрева. Тя съобщи, че закритите паралелки са 72, от които 61 са профилирани и 11 професионални.

Една от изненадите на тази кампания е, че в част от централните столични училища все още има свободни места, смята Кастрева. Например в 7 СОУ на ул. "Шишман" има 20 места. 14 незаети бройки има в 134 СОУ, известно като "еврейското училище". В съседство на него е 18 СОУ, в което свободни остават 4 места. 10 кандидати могат да се запишат в 32 СОУ. По 1 място все още остава без конкуренти в 35 СОУ и в 105 СОУ. По 10 места има в 81 СОУ в "Младост" и в 95 СОУ в жк "Хаджи Димитър". Любопитно е, че в професионалните гимназии все още има свободни места в паралелки за компютърни мрежи, компютърна техника и системно програмиране. Друга изненада е масовото предпочитане на английски език и това прави картината на чуждоезиковото обучение доста по-едноцветна. Преобладаващата част от закритите езикови паралелки са по немски или друг език.

Запълването на свободните места продължава и след четвъртото класиране.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!