Столичните гимназии закриват 72 паралелки

Публикувано на: 12.08.2009 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Общо 423 са местата, които остават незаети и след четвъртото класиране за елитните гимназии в София след VII клас, показва справка на столичния инспекторат по образование. Свободните места са малко повече спрямо м.г. и прави впечатление, че паралелките не са толкова добре уплътнени до максималния брой ученици, коментира началникът на РИО-София Ваня Кастрева. Тя съобщи, че закритите паралелки са 72, от които 61 са профилирани и 11 професионални.

Една от изненадите на тази кампания е, че в част от централните столични училища все още има свободни места, смята Кастрева. Например в 7 СОУ на ул. "Шишман" има 20 места. 14 незаети бройки има в 134 СОУ, известно като "еврейското училище". В съседство на него е 18 СОУ, в което свободни остават 4 места. 10 кандидати могат да се запишат в 32 СОУ. По 1 място все още остава без конкуренти в 35 СОУ и в 105 СОУ. По 10 места има в 81 СОУ в "Младост" и в 95 СОУ в жк "Хаджи Димитър". Любопитно е, че в професионалните гимназии все още има свободни места в паралелки за компютърни мрежи, компютърна техника и системно програмиране. Друга изненада е масовото предпочитане на английски език и това прави картината на чуждоезиковото обучение доста по-едноцветна. Преобладаващата част от закритите езикови паралелки са по немски или друг език.

Запълването на свободните места продължава и след четвъртото класиране.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!