МОМН обяви конкурси по две нови европрограми

Публикувано на: 09.11.2009 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Просветното министерство обяви конкурси за проекти по две нови програми, които се финансират по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси". Те са насочени към децата със специални образователни потребности и от малцинствата. Общата стойност на двете програми е 16 млн. лв. Проектите ще се изпълняват до 2011 и 2012 г.

Програмата за подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности е с бюджет 10 млн. лв. Право да кандидатстват имат общини, училища, детски градини и неправителствени организации. За един проект могат да бъдат отделени максимум 390 000 лв.

Целта на програмата е да се подпомогне обучението на децата и учениците със специални образователни потребности. Дейностите по проектите трябва да включват програми за обучение и за професионална подготовка на учениците, специализирана подготовка на учители за работа с тази категория подрастващи и подпомагане на социализацията и интеграцията на децата. Ще се одобряват и проекти, които предвиждат разработване на специализирани компютърни програми и материали за обучението на деца и ученици със специални нужди. Средства ще се отпускат и в случаите, когато става въпрос за осигуряване на специална учебна апаратура и транспорт.

Очаква се по програмата да бъдат включени 2400 деца със специални нужди и да бъдат обучени 500 учители и специалисти. След края на този модул се очаква поне 120 образователни институции да предлагат програми за интегриране на деца и ученици със специални образователни потребности. Крайният срок за подаване на проектите е 22 декември 2009 г.

Другата нова програма е за интеграция на деца от малцинствата. Предвиденият бюджет е 6 млн. лв. Целта е да се създадат условия за по-успешна реализация на децата и учениците от малцинствата, които са застрашени от изключване, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и засилване на мотивацията за участие в образователния процес. Ще бъдат финансиране проекти, които стимулират процеса на извеждане на децата от ромските училища, включително и чрез осигуряване на транспорт до учебното заведение. Могат да кандидатстват и проекти, насочени към адаптиране на уроците към деца, които са отпаднали или не са били обхванати от училището. Шанс за финансиране ще имат и проекти, които предвиждат организиране на празници на различните етноси, обучение и подготовка на учители и организиране на информационни кампании за етническа толерантност.

По тази програма могат да кандидатстват общини, училища, детски градини, вузове и неправителствени организации. Според предварителните разчети в одобрените проекти ще се включат 3000 ученици от малцинствата, а около 500 учители ще бъдат обучени да работят в мултикултурна среда. Минималната сума, която ще се отпуска за един проект, е 50 000 лв., а максималната - 390 000 лв.

Крайният срок за подаване на проектите е 21 декември 2009 г.

В периода до 13 ноември МОМН организира информационна кампания, за да разясни какви са възможностите за участие в двете нови програми. Подробна информация за програмите и за информационните дни е публикувана на http://sf.mon.bg.

Ванина Стоянова

ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" от 7 ноември 1 декември 2009 г.

Подробна програма на фестивала можете да намерите тук

Билети можете да закупите на www.tickets-bg.com и на касата на Кантус Фирмус в зала „България” - тел. (02) 980 47 87; работно време от 10:00 до 13:30 и от 15:30 до 18:30 ч.
Билети в гр. Русе можете да закупите на касата на Доходно здание.

 

 Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!