МОМН обяви конкурси по две нови европрограми

Публикувано на: 09.11.2009 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Просветното министерство обяви конкурси за проекти по две нови програми, които се финансират по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси". Те са насочени към децата със специални образователни потребности и от малцинствата. Общата стойност на двете програми е 16 млн. лв. Проектите ще се изпълняват до 2011 и 2012 г.

Програмата за подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности е с бюджет 10 млн. лв. Право да кандидатстват имат общини, училища, детски градини и неправителствени организации. За един проект могат да бъдат отделени максимум 390 000 лв.

Целта на програмата е да се подпомогне обучението на децата и учениците със специални образователни потребности. Дейностите по проектите трябва да включват програми за обучение и за професионална подготовка на учениците, специализирана подготовка на учители за работа с тази категория подрастващи и подпомагане на социализацията и интеграцията на децата. Ще се одобряват и проекти, които предвиждат разработване на специализирани компютърни програми и материали за обучението на деца и ученици със специални нужди. Средства ще се отпускат и в случаите, когато става въпрос за осигуряване на специална учебна апаратура и транспорт.

Очаква се по програмата да бъдат включени 2400 деца със специални нужди и да бъдат обучени 500 учители и специалисти. След края на този модул се очаква поне 120 образователни институции да предлагат програми за интегриране на деца и ученици със специални образователни потребности. Крайният срок за подаване на проектите е 22 декември 2009 г.

Другата нова програма е за интеграция на деца от малцинствата. Предвиденият бюджет е 6 млн. лв. Целта е да се създадат условия за по-успешна реализация на децата и учениците от малцинствата, които са застрашени от изключване, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и засилване на мотивацията за участие в образователния процес. Ще бъдат финансиране проекти, които стимулират процеса на извеждане на децата от ромските училища, включително и чрез осигуряване на транспорт до учебното заведение. Могат да кандидатстват и проекти, насочени към адаптиране на уроците към деца, които са отпаднали или не са били обхванати от училището. Шанс за финансиране ще имат и проекти, които предвиждат организиране на празници на различните етноси, обучение и подготовка на учители и организиране на информационни кампании за етническа толерантност.

По тази програма могат да кандидатстват общини, училища, детски градини, вузове и неправителствени организации. Според предварителните разчети в одобрените проекти ще се включат 3000 ученици от малцинствата, а около 500 учители ще бъдат обучени да работят в мултикултурна среда. Минималната сума, която ще се отпуска за един проект, е 50 000 лв., а максималната - 390 000 лв.

Крайният срок за подаване на проектите е 21 декември 2009 г.

В периода до 13 ноември МОМН организира информационна кампания, за да разясни какви са възможностите за участие в двете нови програми. Подробна информация за програмите и за информационните дни е публикувана на http://sf.mon.bg.

Ванина Стоянова

ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" от 7 ноември 1 декември 2009 г.

Подробна програма на фестивала можете да намерите тук

Билети можете да закупите на www.tickets-bg.com и на касата на Кантус Фирмус в зала „България” - тел. (02) 980 47 87; работно време от 10:00 до 13:30 и от 15:30 до 18:30 ч.
Билети в гр. Русе можете да закупите на касата на Доходно здание.

 

 Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!