МОМН обяви конкурси по две нови европрограми

Публикувано на: 09.11.2009 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Просветното министерство обяви конкурси за проекти по две нови програми, които се финансират по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси". Те са насочени към децата със специални образователни потребности и от малцинствата. Общата стойност на двете програми е 16 млн. лв. Проектите ще се изпълняват до 2011 и 2012 г.

Програмата за подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности е с бюджет 10 млн. лв. Право да кандидатстват имат общини, училища, детски градини и неправителствени организации. За един проект могат да бъдат отделени максимум 390 000 лв.

Целта на програмата е да се подпомогне обучението на децата и учениците със специални образователни потребности. Дейностите по проектите трябва да включват програми за обучение и за професионална подготовка на учениците, специализирана подготовка на учители за работа с тази категория подрастващи и подпомагане на социализацията и интеграцията на децата. Ще се одобряват и проекти, които предвиждат разработване на специализирани компютърни програми и материали за обучението на деца и ученици със специални нужди. Средства ще се отпускат и в случаите, когато става въпрос за осигуряване на специална учебна апаратура и транспорт.

Очаква се по програмата да бъдат включени 2400 деца със специални нужди и да бъдат обучени 500 учители и специалисти. След края на този модул се очаква поне 120 образователни институции да предлагат програми за интегриране на деца и ученици със специални образователни потребности. Крайният срок за подаване на проектите е 22 декември 2009 г.

Другата нова програма е за интеграция на деца от малцинствата. Предвиденият бюджет е 6 млн. лв. Целта е да се създадат условия за по-успешна реализация на децата и учениците от малцинствата, които са застрашени от изключване, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и засилване на мотивацията за участие в образователния процес. Ще бъдат финансиране проекти, които стимулират процеса на извеждане на децата от ромските училища, включително и чрез осигуряване на транспорт до учебното заведение. Могат да кандидатстват и проекти, насочени към адаптиране на уроците към деца, които са отпаднали или не са били обхванати от училището. Шанс за финансиране ще имат и проекти, които предвиждат организиране на празници на различните етноси, обучение и подготовка на учители и организиране на информационни кампании за етническа толерантност.

По тази програма могат да кандидатстват общини, училища, детски градини, вузове и неправителствени организации. Според предварителните разчети в одобрените проекти ще се включат 3000 ученици от малцинствата, а около 500 учители ще бъдат обучени да работят в мултикултурна среда. Минималната сума, която ще се отпуска за един проект, е 50 000 лв., а максималната - 390 000 лв.

Крайният срок за подаване на проектите е 21 декември 2009 г.

В периода до 13 ноември МОМН организира информационна кампания, за да разясни какви са възможностите за участие в двете нови програми. Подробна информация за програмите и за информационните дни е публикувана на http://sf.mon.bg.

Ванина Стоянова

ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" от 7 ноември 1 декември 2009 г.

Подробна програма на фестивала можете да намерите тук

Билети можете да закупите на www.tickets-bg.com и на касата на Кантус Фирмус в зала „България” - тел. (02) 980 47 87; работно време от 10:00 до 13:30 и от 15:30 до 18:30 ч.
Билети в гр. Русе можете да закупите на касата на Доходно здание.

 

 Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!