МОМН обяви конкурси по две нови европрограми

Публикувано на: 09.11.2009 | източник: Сега
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Просветното министерство обяви конкурси за проекти по две нови програми, които се финансират по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси". Те са насочени към децата със специални образователни потребности и от малцинствата. Общата стойност на двете програми е 16 млн. лв. Проектите ще се изпълняват до 2011 и 2012 г.

Програмата за подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности е с бюджет 10 млн. лв. Право да кандидатстват имат общини, училища, детски градини и неправителствени организации. За един проект могат да бъдат отделени максимум 390 000 лв.

Целта на програмата е да се подпомогне обучението на децата и учениците със специални образователни потребности. Дейностите по проектите трябва да включват програми за обучение и за професионална подготовка на учениците, специализирана подготовка на учители за работа с тази категория подрастващи и подпомагане на социализацията и интеграцията на децата. Ще се одобряват и проекти, които предвиждат разработване на специализирани компютърни програми и материали за обучението на деца и ученици със специални нужди. Средства ще се отпускат и в случаите, когато става въпрос за осигуряване на специална учебна апаратура и транспорт.

Очаква се по програмата да бъдат включени 2400 деца със специални нужди и да бъдат обучени 500 учители и специалисти. След края на този модул се очаква поне 120 образователни институции да предлагат програми за интегриране на деца и ученици със специални образователни потребности. Крайният срок за подаване на проектите е 22 декември 2009 г.

Другата нова програма е за интеграция на деца от малцинствата. Предвиденият бюджет е 6 млн. лв. Целта е да се създадат условия за по-успешна реализация на децата и учениците от малцинствата, които са застрашени от изключване, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и засилване на мотивацията за участие в образователния процес. Ще бъдат финансиране проекти, които стимулират процеса на извеждане на децата от ромските училища, включително и чрез осигуряване на транспорт до учебното заведение. Могат да кандидатстват и проекти, насочени към адаптиране на уроците към деца, които са отпаднали или не са били обхванати от училището. Шанс за финансиране ще имат и проекти, които предвиждат организиране на празници на различните етноси, обучение и подготовка на учители и организиране на информационни кампании за етническа толерантност.

По тази програма могат да кандидатстват общини, училища, детски градини, вузове и неправителствени организации. Според предварителните разчети в одобрените проекти ще се включат 3000 ученици от малцинствата, а около 500 учители ще бъдат обучени да работят в мултикултурна среда. Минималната сума, която ще се отпуска за един проект, е 50 000 лв., а максималната - 390 000 лв.

Крайният срок за подаване на проектите е 21 декември 2009 г.

В периода до 13 ноември МОМН организира информационна кампания, за да разясни какви са възможностите за участие в двете нови програми. Подробна информация за програмите и за информационните дни е публикувана на http://sf.mon.bg.

Ванина Стоянова

ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" от 7 ноември 1 декември 2009 г.

Подробна програма на фестивала можете да намерите тук

Билети можете да закупите на www.tickets-bg.com и на касата на Кантус Фирмус в зала „България” - тел. (02) 980 47 87; работно време от 10:00 до 13:30 и от 15:30 до 18:30 ч.
Билети в гр. Русе можете да закупите на касата на Доходно здание.

 

 Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!