Качиха всички домашни в интернет

Публикувано на: 21.01.2010 | източник: Монитор | автор: ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Радост за учениците от 5-и до 12-и клас.
Гимназисти вече копират едно към едно от мрежата.

Интернет сайт, направен от анонимен екип, пусна безплатно в мрежата решения на задачите от учебниците по математика, химия и физика, които преподавателите дават за домашно от 5-и до 12-и клас. Страницата е на адрес www.domashno.bg. Така учениците вече може без усилие да са изрядни в очите на преподавателите си.


Устройството на сайта е много просто: първо се избира предметът, а след това ученикът трябва да посочи с мишката в кой клас е. Третата стъпка е да се изпише на кое издателство е търсеният учебник.

Хакнат е целият спектър от български издателства: "Просвета", "Анубис", "Регалия", "Архимед" и др.

Отговорът излиза за секунди

Когато ученикът си избере учебник, достатъчно е само да посочи номера на урока и номера на задачата и да натисне Enter. След секунда излиза прозорец с цялото решение на задачата, което може да се препише почти едно към едно.

Единственото усилие, което трябва да направи ученикът, е да разшифрова решенията на български език. Причината е, че авторите са използвали латински букви вместо кирилица. Така например "правоъгълен триъгълник" е записан като pravougulen triugulnik.

"За да сте сигурни в решенията на задачите, ние осигурихме най-добрите професионалисти за тяхното решаване", хвалят се създателите на сайта. Просветните хакери са си измислили и благородна мисия на проекта: "по-бързо разбиране и научаване на учебния материал и по-добра подготовка за всяко контролно и класно".

4240 задачи решени в сайта

Според собствената статистика Domashno.bg съдържа 4240 решени задачи, от които 1504 по математика. Над 1600 са развитите задачи по физика, има и над 1000 изписани химични формули.

Порталът е създаден през октомври миналата година и в началото не е имал голяма популярност. Истински бум на потребители ученици обаче е отбелязан през зимната ваканция.

Най-много посещения порталът е отбелязал през този месец. Над 3500 ученици са потърсили услугата за писане на домашно по интернет в един от последните дни на зимната ваканция - 5 януари, сочи електронният брояч TYXO.

През първите седмици на съществуването си сайтът е имал едва 300 посещения дневно.
.
"Искаме помощ и по други предмети"


Популярността си сайтът за решаване на задачи дължи на социалната мрежа Facebook. Там масово младежите коментират предимствата и недостатъците на проекта в специален форум за дискусии, наречен "От какво сте доволни/недоволни в domashno.bg" Целта е създателите да подобрят качеството на предлаганата услуга.

"Хубаво е, ама не е достатъчно. Освен по тези предмети по други ще има ли?", пита ученичката с псевдоним Desislava.

И друг младеж на име Niki има сходни желания: "Аз бих искал да има отговори и за учебните тетрадки, само че там има доста писане и предполагам, затова няма."

Сред почитателите на дискусиите в интернет се срещат и критики към идеите на просветните хакери. "Пробвахме с учебниците по физика за 10-и клас на издателство "Педагог" и по математика за 11-и клас на издателство "Анубис" - просто много сме разочаровани. Никакви решени задачи не излизат. Май много шум за нищо. Очакваме развитие на нещата и спестяване на времето на децата", възмущава се Temenujka.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Радев: Можем да преодолеем кризите и да сбъднем мечтата си за България само със знанието, таланта и обединените усилия на цялата нация

  Президентът: Външната ни политика трябва да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява последователно навън

  Радев: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати

  Ще поеме ли Нинова риска да участва с воденичния камък от своето наследство?

  Средният доход на глава от населението в Китай през 2021 г. $460 на месец, което е увеличение от 9,1% от 2020 г.

  Юрий Тавровский: Вирусите от Алмати заплашват Китай и Русия

  Украйна: Хладилникът и телевизорът се вкопчиха в смъртоносна хватка

  САЩ и ЕС отхвърлиха възстановяването на сферите на влияние на Русия в Европа

  Путин започва да формира антиглобалистки фронт. Президентът на Иран идва в Москва

  По света се увеличава търсенето на руски миротворциЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!