И обещанията за учителските заплати издишат

Публикувано на: 17.10.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини


Щедро рекламираното увеличение на учителските заплати може и да не се случи. От стенограмата от последното заседание на тристранния съвет става ясно, че увеличението на средствата за издръжка на ученик, въз основа на които се формира бюджетът на училищата, няма да стигнат за повишаване на учителските заплати.

В проектозакона за бюджет 2013 няма никакви пари за увеличение на заплатите, посочва на заседанието шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Има само 5% ръст на единните разходни стандарти, но 4.7% от тях отиват за погасяване на инфлационните процеси и повишаването на издръжката на учебните заведения, обяснява тя. Тя припомня, че 10 млн. лв., спестени през 2012 г., са иззети от средното образование и са дадени за ремонт на физкултурни салони в 12 училища.

Според СБУ в проектозакона за бюджета за 2013 г. е предвидено парите за издръжка на учениците да се ползват за основни ремонти. Това не може да се случи, защото се нарушава философията на делегирания бюджет, в него се включват работни заплати, издръжката на учебните заведения, текущи ремонти, ако има брава, стъкло или нещо друго, да не утрепем децата и съответно социалните плащания, посочва Такева. Тя цитира проучване, според което до 2020 г. неграмотността в България ще нарасне на 48%. Моля ви нека да бъде увеличен единният разходен стандарт с 15%, да покрием 5 на сто инфлацията и с останалите да увеличим работните заплати, обръща се Такева към финансовия министър Симеон Дянков. Дянков обаче реагира само с "Благодаря ви".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!