И обещанията за учителските заплати издишат

Публикувано на: 17.10.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини


Щедро рекламираното увеличение на учителските заплати може и да не се случи. От стенограмата от последното заседание на тристранния съвет става ясно, че увеличението на средствата за издръжка на ученик, въз основа на които се формира бюджетът на училищата, няма да стигнат за повишаване на учителските заплати.

В проектозакона за бюджет 2013 няма никакви пари за увеличение на заплатите, посочва на заседанието шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Има само 5% ръст на единните разходни стандарти, но 4.7% от тях отиват за погасяване на инфлационните процеси и повишаването на издръжката на учебните заведения, обяснява тя. Тя припомня, че 10 млн. лв., спестени през 2012 г., са иззети от средното образование и са дадени за ремонт на физкултурни салони в 12 училища.

Според СБУ в проектозакона за бюджета за 2013 г. е предвидено парите за издръжка на учениците да се ползват за основни ремонти. Това не може да се случи, защото се нарушава философията на делегирания бюджет, в него се включват работни заплати, издръжката на учебните заведения, текущи ремонти, ако има брава, стъкло или нещо друго, да не утрепем децата и съответно социалните плащания, посочва Такева. Тя цитира проучване, според което до 2020 г. неграмотността в България ще нарасне на 48%. Моля ви нека да бъде увеличен единният разходен стандарт с 15%, да покрием 5 на сто инфлацията и с останалите да увеличим работните заплати, обръща се Такева към финансовия министър Симеон Дянков. Дянков обаче реагира само с "Благодаря ви".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!