И обещанията за учителските заплати издишат

Публикувано на: 17.10.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини


Щедро рекламираното увеличение на учителските заплати може и да не се случи. От стенограмата от последното заседание на тристранния съвет става ясно, че увеличението на средствата за издръжка на ученик, въз основа на които се формира бюджетът на училищата, няма да стигнат за повишаване на учителските заплати.

В проектозакона за бюджет 2013 няма никакви пари за увеличение на заплатите, посочва на заседанието шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Има само 5% ръст на единните разходни стандарти, но 4.7% от тях отиват за погасяване на инфлационните процеси и повишаването на издръжката на учебните заведения, обяснява тя. Тя припомня, че 10 млн. лв., спестени през 2012 г., са иззети от средното образование и са дадени за ремонт на физкултурни салони в 12 училища.

Според СБУ в проектозакона за бюджета за 2013 г. е предвидено парите за издръжка на учениците да се ползват за основни ремонти. Това не може да се случи, защото се нарушава философията на делегирания бюджет, в него се включват работни заплати, издръжката на учебните заведения, текущи ремонти, ако има брава, стъкло или нещо друго, да не утрепем децата и съответно социалните плащания, посочва Такева. Тя цитира проучване, според което до 2020 г. неграмотността в България ще нарасне на 48%. Моля ви нека да бъде увеличен единният разходен стандарт с 15%, да покрием 5 на сто инфлацията и с останалите да увеличим работните заплати, обръща се Такева към финансовия министър Симеон Дянков. Дянков обаче реагира само с "Благодаря ви".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!