И обещанията за учителските заплати издишат

Публикувано на: 17.10.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини


Щедро рекламираното увеличение на учителските заплати може и да не се случи. От стенограмата от последното заседание на тристранния съвет става ясно, че увеличението на средствата за издръжка на ученик, въз основа на които се формира бюджетът на училищата, няма да стигнат за повишаване на учителските заплати.

В проектозакона за бюджет 2013 няма никакви пари за увеличение на заплатите, посочва на заседанието шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Има само 5% ръст на единните разходни стандарти, но 4.7% от тях отиват за погасяване на инфлационните процеси и повишаването на издръжката на учебните заведения, обяснява тя. Тя припомня, че 10 млн. лв., спестени през 2012 г., са иззети от средното образование и са дадени за ремонт на физкултурни салони в 12 училища.

Според СБУ в проектозакона за бюджета за 2013 г. е предвидено парите за издръжка на учениците да се ползват за основни ремонти. Това не може да се случи, защото се нарушава философията на делегирания бюджет, в него се включват работни заплати, издръжката на учебните заведения, текущи ремонти, ако има брава, стъкло или нещо друго, да не утрепем децата и съответно социалните плащания, посочва Такева. Тя цитира проучване, според което до 2020 г. неграмотността в България ще нарасне на 48%. Моля ви нека да бъде увеличен единният разходен стандарт с 15%, да покрием 5 на сто инфлацията и с останалите да увеличим работните заплати, обръща се Такева към финансовия министър Симеон Дянков. Дянков обаче реагира само с "Благодаря ви".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!