Петокласници на танго по физическо

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

С влизане в сила на новите учебни програми, петокласници на танго по физическо.
Изпитват по теория в часовете за спорт

Танго и ръченица ще танцуват учениците в часовете по физкултура в пети клас. Това предвиждат новите учебни програми по физкултура и спорт за прогимназиален етап, изготвени от просветното министерство.

Децата ще танцуват под ритъма на народните танци от първи до седми клас. Така например хорото „Боряно-Борянке" е заложено в програмата за първолаците. Във втори клас пък учениците ще учат първите стъпки на самоковското хоро,

а в пети клас - на правото хоро

В часовете по физкултура учениците ще бъдат изпитвани по теория, предвиждат още новите учебни програми. Така дори и децата, на които не им се удава толкова спортът, ще имат шанс да повишат годишната си оценка. В четвърти клас например учениците ще бъдат изпитвани върху познанията си за футбола и хандбала. В пети клас пък децата ще трябва да изготвят презентация на тема игрите в древността.

Новите учебни програми предвиждат няколко задължителни модула - лека атлетика, гимнастика, народни танци и спортни игри като футбол и баскетбол. Освен тях различните школа могат да си избират и

допълнителни видове спорт

в зависимост от материалната си база и интересите на учениците. Така например учениците могат да тренират допълнително - плуване, гребане, бойни изкуства, фитнес, шах и др.

Нормативите, които учениците трябва да покриват, предстои да бъдат актуализирани, като от 1982 г досега те не са променяни.

Привикване към здравословния начин на живот и повишаване на физическата активност сред учениците са основните цели на новите учебни програми. Те предвиждат още третият час по физкултура, който се явява задължително избираем, да бъде воден от треньор или учител по спорт. Както „Монитор" писа, в момента тези часове се използват от други преподаватели, които не могат да покрият нормативите си.

В момента се обсъжда и сливането на двата задължителни часа по физкултура в един. Така вместо два пъти по 40 минути децата ще имат имат един час спорт от 80 минути. Резерви към идеята обаче имало от страна на здравното министерство.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!