Петокласници на танго по физическо

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

С влизане в сила на новите учебни програми, петокласници на танго по физическо.
Изпитват по теория в часовете за спорт

Танго и ръченица ще танцуват учениците в часовете по физкултура в пети клас. Това предвиждат новите учебни програми по физкултура и спорт за прогимназиален етап, изготвени от просветното министерство.

Децата ще танцуват под ритъма на народните танци от първи до седми клас. Така например хорото „Боряно-Борянке" е заложено в програмата за първолаците. Във втори клас пък учениците ще учат първите стъпки на самоковското хоро,

а в пети клас - на правото хоро

В часовете по физкултура учениците ще бъдат изпитвани по теория, предвиждат още новите учебни програми. Така дори и децата, на които не им се удава толкова спортът, ще имат шанс да повишат годишната си оценка. В четвърти клас например учениците ще бъдат изпитвани върху познанията си за футбола и хандбала. В пети клас пък децата ще трябва да изготвят презентация на тема игрите в древността.

Новите учебни програми предвиждат няколко задължителни модула - лека атлетика, гимнастика, народни танци и спортни игри като футбол и баскетбол. Освен тях различните школа могат да си избират и

допълнителни видове спорт

в зависимост от материалната си база и интересите на учениците. Така например учениците могат да тренират допълнително - плуване, гребане, бойни изкуства, фитнес, шах и др.

Нормативите, които учениците трябва да покриват, предстои да бъдат актуализирани, като от 1982 г досега те не са променяни.

Привикване към здравословния начин на живот и повишаване на физическата активност сред учениците са основните цели на новите учебни програми. Те предвиждат още третият час по физкултура, който се явява задължително избираем, да бъде воден от треньор или учител по спорт. Както „Монитор" писа, в момента тези часове се използват от други преподаватели, които не могат да покрият нормативите си.

В момента се обсъжда и сливането на двата задължителни часа по физкултура в един. Така вместо два пъти по 40 минути децата ще имат имат един час спорт от 80 минути. Резерви към идеята обаче имало от страна на здравното министерство.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!