Петокласници на танго по физическо

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

С влизане в сила на новите учебни програми, петокласници на танго по физическо.
Изпитват по теория в часовете за спорт

Танго и ръченица ще танцуват учениците в часовете по физкултура в пети клас. Това предвиждат новите учебни програми по физкултура и спорт за прогимназиален етап, изготвени от просветното министерство.

Децата ще танцуват под ритъма на народните танци от първи до седми клас. Така например хорото „Боряно-Борянке" е заложено в програмата за първолаците. Във втори клас пък учениците ще учат първите стъпки на самоковското хоро,

а в пети клас - на правото хоро

В часовете по физкултура учениците ще бъдат изпитвани по теория, предвиждат още новите учебни програми. Така дори и децата, на които не им се удава толкова спортът, ще имат шанс да повишат годишната си оценка. В четвърти клас например учениците ще бъдат изпитвани върху познанията си за футбола и хандбала. В пети клас пък децата ще трябва да изготвят презентация на тема игрите в древността.

Новите учебни програми предвиждат няколко задължителни модула - лека атлетика, гимнастика, народни танци и спортни игри като футбол и баскетбол. Освен тях различните школа могат да си избират и

допълнителни видове спорт

в зависимост от материалната си база и интересите на учениците. Така например учениците могат да тренират допълнително - плуване, гребане, бойни изкуства, фитнес, шах и др.

Нормативите, които учениците трябва да покриват, предстои да бъдат актуализирани, като от 1982 г досега те не са променяни.

Привикване към здравословния начин на живот и повишаване на физическата активност сред учениците са основните цели на новите учебни програми. Те предвиждат още третият час по физкултура, който се явява задължително избираем, да бъде воден от треньор или учител по спорт. Както „Монитор" писа, в момента тези часове се използват от други преподаватели, които не могат да покрият нормативите си.

В момента се обсъжда и сливането на двата задължителни часа по физкултура в един. Така вместо два пъти по 40 минути децата ще имат имат един час спорт от 80 минути. Резерви към идеята обаче имало от страна на здравното министерство.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!