Петокласници на танго по физическо

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

С влизане в сила на новите учебни програми, петокласници на танго по физическо.
Изпитват по теория в часовете за спорт

Танго и ръченица ще танцуват учениците в часовете по физкултура в пети клас. Това предвиждат новите учебни програми по физкултура и спорт за прогимназиален етап, изготвени от просветното министерство.

Децата ще танцуват под ритъма на народните танци от първи до седми клас. Така например хорото „Боряно-Борянке" е заложено в програмата за първолаците. Във втори клас пък учениците ще учат първите стъпки на самоковското хоро,

а в пети клас - на правото хоро

В часовете по физкултура учениците ще бъдат изпитвани по теория, предвиждат още новите учебни програми. Така дори и децата, на които не им се удава толкова спортът, ще имат шанс да повишат годишната си оценка. В четвърти клас например учениците ще бъдат изпитвани върху познанията си за футбола и хандбала. В пети клас пък децата ще трябва да изготвят презентация на тема игрите в древността.

Новите учебни програми предвиждат няколко задължителни модула - лека атлетика, гимнастика, народни танци и спортни игри като футбол и баскетбол. Освен тях различните школа могат да си избират и

допълнителни видове спорт

в зависимост от материалната си база и интересите на учениците. Така например учениците могат да тренират допълнително - плуване, гребане, бойни изкуства, фитнес, шах и др.

Нормативите, които учениците трябва да покриват, предстои да бъдат актуализирани, като от 1982 г досега те не са променяни.

Привикване към здравословния начин на живот и повишаване на физическата активност сред учениците са основните цели на новите учебни програми. Те предвиждат още третият час по физкултура, който се явява задължително избираем, да бъде воден от треньор или учител по спорт. Както „Монитор" писа, в момента тези часове се използват от други преподаватели, които не могат да покрият нормативите си.

В момента се обсъжда и сливането на двата задължителни часа по физкултура в един. Така вместо два пъти по 40 минути децата ще имат имат един час спорт от 80 минути. Резерви към идеята обаче имало от страна на здравното министерство.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!