Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

Публикувано на: 20.01.2015 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

 Проектозаконът за училищното и предучилищното образование, внесен от ГЕРБ, предстои да влезе в пленарна зала. Заедно с него ще бъде внесен и проект на БСП, с който социалистите поискаха задължителна гимназия за всички ученици, въпреки че той не бе подкрепен от образователната комисия. По всяка вероятност Народното събрание ще приеме само проекта на ГЕРБ, внесен от група депутати начело с Милена Дамянова. Между първо и второ четене обаче в него могат да бъдат направени редица промени. Синдикати, сдружения и неправителствени организации вече са готови с идеи какво в проекта би трябвало да се промени.

Връщане на старите имена на техникумите вместо сегашния вариант те да бъдат професионални гимназии иска Синдикатът на българските учители. Хората на Янка Такева са внесли едно от най-обстойните предложения, като част от тях касаят увеличенията на учителските заплати и парите за образование.

Синдикалистите предлагат държавата да не финансира обучението на децата в частни училища, както е разписано в закона, поне докато парите, които се отделят за образование от брутния вътрешен продукт (БВП), не станат 5% от него. Те твърдят, че финансиране на частния образователен сектор е недопустимо, при положение, че на държавните училища се забранява да събират пари за услугите си, защото това ги поставяло в неравностойно положение. Предлага се също при пенсионирането си учителите

да получават 10 брутни заплати накуп

а в закона да се впише, че учителската заплата е минимум с 20 на сто над средната заплата за страната. Те настояват и за задължителна забавачка още от 4-годишна възраст, за да могат да се социализират и адаптират децата, невладеещи добре българския език. Исканията им включват и мандат за училищните директори, като всеки от тях да има право максимум на два мандата.

Предложения има и от името на две сдружения на училищните директори. Организацията на работодателите в народната просвета настоява решението дали децата да се пускат от 6-годишна възраст в първи клас да бъде вземано съвместно с училището, а не само от родителите. Школските шефове искат и преразглеждане на текста, съгласно който езикови ще се наричат само гимназии, в които поне три предмета се преподават на чуждия език. Те предлагат държавата да посочи рамката на владеене на езика от учениците и да остави училищните ръководства сами да преценят как това ще бъде постигнато. Другото директорско сдружение - на шефовете в средното образование, пък предлага цялостна промяна на модела на оценяване, като то бъде в точки. В момента законопроектът предвижда, че само на матурите и изпитите след 7 и 10 клас оценките могат да бъдат в точки,

без да се приравняват по шестобалната система

Директорската организация обаче настоява да се въведе точкова система, като отличен носят от 18 до 20 точки. Най-ниската оценка не е "Слаб", а "Незадоволителен", като точките при нея са от 1 до 8.

УНИЦЕФ също е дал препоръки, свързани преди всичко с гарантирането на равнопоставеност до образованието на всички деца. Те настояват държавата да плаща учебниците не само в основното училище, а и за гимназистите, чиито родители получават заплата, по-ниска от минималната работна. Предлага се също да бъде дадена гаранция, че за всяко дете, което иска да посещава детска градина, ще има такава възможност от 3-годишната му възраст. Там, където забавачките не достигат, се предлага да се използват алтернативни възможности, като например родителските кооперативи.

Асоциация "Родители" предлага на всеки 3 г. да се прави оценка на въздействието на закона в области като намаляване броя на отпадналите ученици и процент на децата, владеещи български език и математика над най-ниското равнище.
Сдружението на главните учители пък настоява преподавателите да бъдат освободени, доколкото е възможно, от допълнителното натоварване да бъдат класни ръководители, като тази работа се делегира например на психолози. Те искат също екипите на авторите на учебници да бъдат анонимни, когато ги оценяват, и да се разсекретяват едва след това.

Настояват обаче по български, литература и българска история да има само по един учебник. Предложението им включва и финансови санкции за нарушения, направени от учениците, тъй като повечето от другите предприети мерки не действат. Искат и 5-годишен мандат за директорите. Сдружението на общините пък настоява директорите да имат повече правомощия по отношение на училищата, а не да се превръщат само в "разпределителни каси" за финансирането им.

Има и много предложения, свързани с децата със специални образователни потребности от различни организации, тъй като работата с тях ще бъде организирана по изцяло нов начин. Ресурсните учители на тези деца например настояват да се изгради система за ясна оценка на децата с такива потребности, както и да има екипи за кризисна интервенция в случай на нужда. Според тях начинът, по който е разписан законът, прави ресурсните центрове общински организации с неясен статут и те искат държавата да поеме отговорност за тях. Според ресурсните учители прехвърлянето им към общините ще направи така, че в малките общини с по-малко средства децата няма да получават адекватна помощ.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Радев: Можем да преодолеем кризите и да сбъднем мечтата си за България само със знанието, таланта и обединените усилия на цялата нация

  Президентът: Външната ни политика трябва да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява последователно навън

  Радев: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати

  Ще поеме ли Нинова риска да участва с воденичния камък от своето наследство?

  Средният доход на глава от населението в Китай през 2021 г. $460 на месец, което е увеличение от 9,1% от 2020 г.

  Юрий Тавровский: Вирусите от Алмати заплашват Китай и Русия

  Украйна: Хладилникът и телевизорът се вкопчиха в смъртоносна хватка

  САЩ и ЕС отхвърлиха възстановяването на сферите на влияние на Русия в Европа

  Путин започва да формира антиглобалистки фронт. Президентът на Иран идва в Москва

  По света се увеличава търсенето на руски миротворциЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!