Жителство за първолак

Публикувано на: 20.01.2015 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа

Надпреварата за първолаци тази година не започна по Йордановден, но въпреки това част от школата вече приемат документи. До края на месеца повечето от педагогическите съвети на големите училища ще бъдат готови с критериите, по които ще отсяват кандидатите.


Личната карта на родителя носи бонус точки на кандидат-първолаците във все повече столични училища. Школските директори изобретяват нови и нови начини, с които да попречат на родители, регистрирани при роднини и познати, да запишат децата си в най-желаните училища. Един от способите, ползван от мнозина, е жителството на съответния адрес да бъде доказвано само с личната карта на родителя. По този начин обаче семейства, които живеят под наем и са регистрирани другаде, няма да могат да се възползват от екстрата, която носи най-много точки при класирането.


Други училища пък поставят различен брой точки на кандидатите в зависимост от това кога са регистрирани в квартала. Ако това е станало преди Нова година, точките са повече. Ако семейството е дошло да живее наблизо от първи януари, това му носи по-малък бонус. В стремежа си да провери кой действително живее в махалата столичното 51 СОУ "Елисавета Багряна" ще пише точки и на децата, посещавали кварталната забавачка. "Имаме детска градина, която е буквално залепена за училището, децата често идват на посещения при нас. Затова решихме да пишем точки и за онези, които са били записани в нея, както и в другата детска градина от квартала", каза директорът Асен Александров. Освен това в неговото училище ще се дават повече точки на децата, които имат брат или сестра до седми клас, учещи в същото школо. Идеята е, че по този начин също се удостоверява, че семейството живее наблизо. Все повече училища пишат допълнителни точки и на кандидати, чиито родители са учили в същото училище. Освен 51 СОУ тази година и 31 СУЧЕМ, известно като "Бастилията", също може да въведе този критерий.


Тази година отново има разнобой в приемането на документи за първи клас - част от школата вече започнаха приема, други ще стартират от февруари. 51, 134 и 119 СОУ, които са сред най-търсените, ще приемат през април, а 107 ОУ чака документите чак през май. Въпреки това обаче на финала резултатите ще излязат по едно и също време - на 3 юни, а записването ще става от четвърти. Целта е по този начин да се избегне дублирането при записването на едно и също дете в различни училища. Повечето родители подават документи на 5-6 места и биват класирани в няколко училища, а трябва да изберат само едно. На финала заради това се случва дори да паднат паралелки в някои школа, поясни Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ.


Документи онлайн, за да няма опашки


Расте броят на школата, които приемат документи за кандидатстване в първи клас онлайн. По този начин се избягват опашките пред училищата и родителите, чакащи от полунощ, за да вземат по-ранен номер за детето си. Причината за това е, че когато се изчерпят другите критерии за класиране, училището подрежда децата по входящия номер. С новия метод родителите подават по електронен път заявленията си. Така се кандидатства в 31 СУЧЕМ и в 107 ОУ "Хан Крум", което е филиал на Националната природо-математическа гимназия.


Тройно нараснали шестгодишните


Училищните директори настояват родителите да не определят сами дали шестгодишното им дете има капацитет за първи клас, а това да става съвместно с училищните ръководства. В момента семействата сами решават да пуснат ли първолака една година по-рано. Според директорите в последните години тройно е нараснал броят на шестгодишните първолаци, но много от малчуганите показвали по-ниска способност за концентрация в клас или недобре развита фина моторика, което затруднява писането на буквичките.


Варна чака деца през май


Всички училища във Варненска област приемат едновременно документи през май, за да няма психоза и опашки.Това обясни шефката на РИ на МОН в морската столица Венцислава Генова. Никой не избързва със заявленията, защото те са само част от целия набор от документи и само когато родителите на бъдещите първолаци ги съберат всички, кандидатстват за прием в съответното школо, каза тя. Документът за училищна готовност излиза през май и за това не се допуска избързване със заявленията. Просветната шефка е сигурна, че вече втора година по този начин приемът е по-равномерен и спокоен. Училищата в централната част на Варна си остават предпочитани. Няколко са така наречените елитни училища, където повече от 2-3 деца кандидатстват за едно място в първи клас. Сред миналогодишните критерии за прием с предимство за влизане бяха деца, които са завършили подготвителната група в съответното школо, приет вече брат или сестра на първолака в същото училище, както и ако родителите са били негови възпитаници. Не на последно място е и административното райониране на училищата, като предимство е постоянният адрес.


Разселват занималня в сграда на техникум


119-о СОУ е поискало да ползва от 6 до 8 стаи на гимназията по фризьорство


Училището, което миналата година прие най-много паралелки в първи клас, тази година вече няма свободни стаи. Поради тази причина директорът на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов е поискал да ползва между 6 и 8 помещения от близката Професионална гимназия по фризьорство и козметика, която има свободни стаи. "Имаме съдействието на столичния кмет г-жа Фандъкова, очакваме съгласието и на министерството на образованието", каза Стаматов. Трябва да бъде извършена процедура по прехвърляне на ползвателя, защото сградата на техникума е държавна собственост. След като това стане, училището най-вероятно ще прехвърли в сградата на техникума учениците, които ходят на занималня. "Това е и много добър начин децата да усвоят правилата за безопасност на движението, защото наблизо има едно слабо натоварено кръстовище, през което те ще минават. Обмисляме с колегите един от тях да бъде нещо като регулировчик", посочи директорът. Очаква се съгласието на МОН да бъде получено до април. Училището отново ще приеме седем паралелки в първи клас, колкото и миналата година. Там всяка година чакат около 3-4 деца за едно свободно място. Педагогическият съвет още не е приел критериите, по които ще бъдат селектирани бъдещите първолаци. Това трябва да стане до края на месеца.


В Русе намаляват с по 300 на година


Приемът на първокласници в Русе започва през май, а подробности по процедурата се обявяват месец по-рано, коментират от дунавските школа. През настоящата учебна година първолаците в Русенско са близо 1800, като в областния град броят им не надхвърля 1400. През последните десетина години в региона се наблюдава непрекъснато намаление на учениците в образователната система - средно от 250 до 300 на година. Основната причина е миграцията, твърдят специалистите. Училищата имат капацитет да поемат кандидатстващите ученици, но родителите в дунавския град са амбицирани да запишат малчуганите основно в три-четири от централните училища. От няколко години на голям интерес се радват и школата с изучаване на чужди езици.


В Пловдив започват година по-рано


Родители с амбиции, че децата им трябва непременно да учат в елитни училища още от първи клас, напират да подават заявления месеци преди началото на новата учебна година в Пловдив. Цяла година по-рано основно училище "Екзарх Антим I" започва кампанията за новия прием, а обикновено в началото на февруари вече са попълнени двата класа първолаци. Провежда се и първата родителска среща. Пет са паралелките в ОУ "Христо Ботев", където традиционно приемът на молбите започва веднага след 1 януари. До края на месеца вече има подадени достатъчно заявления, за да бъдат запълнени местата. Друго елитно училище - ОУ "Райна Княгиня", не може да смогне да удовлетвори желанието на всички, които искат да се запишат в първи клас. Всяка година има върнати деца заради запълнен капацитет още до пролетта. Приемът в ОУ "Княз Александър 1" стартира обикновено в началото на февруари. По същото време започват да приемат молби и от другите две елитни школа в Пловдив ОУ "Алеко Константинов" и СОУ "Патриарх Евтимий".


График за приема в столичните училища


- До 17.04.2015 г. е готова директорската заповед за реда на приемане на първокласници
- До 29.05.2015 г. училищата приемат документи
- На 03.06.2015 г. в 17.00 часа да се обявят списъците с класираните ученици.
- На 04.06 и 05.06 - записване с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група
- На 08.06.2015 г. до 17.30 часа се обявяват свободните места
- 10.06.2015 г. и 12.06.2015 г. - попълване на свободните места
- 15.06.2015 г. - обявяване на останалите места, които се попълват до 15.09.2015 г.


10 000 редовно се губят


Всяка година от списъците на българските училища се губят около 10 000 първолаци. Това са деца, родени в съответната година, но незаписани от родителите си в училище. Предполага се, че по-голямата част са емигрирали с родителите си, но няма система, която да проследява такива данни.


Избират ги от забавачката


Начални учители наблюдават бъдещите си ученици още в забавачките. Те следят развитието им най-стриктно в предучилищните групи, за да са запознати с възможностите на децата. Това е практика на началните педагози в Трето основно училище "Димитър Талев" в Благоевград, където напливът на първолаци е най-голям. В момента върви проучване за бъдещите ученици в първи клас.

Копирано от standartnews.coНадпреварата за първолаци тази година не започна по Йордановден, но въпреки това част от школата вече приемат документи. До края на месеца повечето от педагогическите съвети на големите училища ще бъдат готови с критериите, по които ще отсяват кандидатите.

 Личната карта на родителя носи бонус точки на кандидат-първолаците във все повече столични училища. Школските директори изобретяват нови и нови начини, с които да попречат на родители, регистрирани при роднини и познати, да запишат децата си в най-желаните училища. Един от способите, ползван от мнозина, е жителството на съответния адрес да бъде доказвано само с личната карта на родителя. По този начин обаче семейства, които живеят под наем и са регистрирани другаде, няма да могат да се възползват от екстрата, която носи най-много точки при класирането.

Други училища пък поставят различен брой точки на кандидатите в зависимост от това кога са регистрирани в квартала. Ако това е станало преди Нова година, точките са повече. Ако семейството е дошло да живее наблизо от първи януари, това му носи по-малък бонус. В стремежа си да провери кой действително живее в махалата столичното 51 СОУ "Елисавета Багряна" ще пише точки и на децата, посещавали кварталната забавачка. "Имаме детска градина, която е буквално залепена за училището, децата често идват на посещения при нас. Затова решихме да пишем точки и за онези, които са били записани в нея, както и в другата детска градина от квартала", каза директорът Асен Александров. Освен това в неговото училище ще се дават повече точки на децата, които имат брат или сестра до седми клас, учещи в същото школо. Идеята е, че по този начин също се удостоверява, че семейството живее наблизо. Все повече училища пишат допълнителни точки и на кандидати, чиито родители са учили в същото училище. Освен 51 СОУ тази година и 31 СУЧЕМ, известно като "Бастилията", също може да въведе този критерий.

Тази година отново има разнобой в приемането на документи за първи клас - част от школата вече започнаха приема, други ще стартират от февруари. 51, 134 и 119 СОУ, които са сред най-търсените, ще приемат през април, а 107 ОУ чака документите чак през май. Въпреки това обаче на финала резултатите ще излязат по едно и също време - на 3 юни, а записването ще става от четвърти. Целта е по този начин да се избегне дублирането при записването на едно и също дете в различни училища. Повечето родители подават документи на 5-6 места и биват класирани в няколко училища, а трябва да изберат само едно. На финала заради това се случва дори да паднат паралелки в някои школа, поясни Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ.

Документи онлайн, за да няма опашки

Расте броят на школата, които приемат документи за кандидатстване в първи клас онлайн. По този начин се избягват опашките пред училищата и родителите, чакащи от полунощ, за да вземат по-ранен номер за детето си. Причината за това е, че когато се изчерпят другите критерии за класиране, училището подрежда децата по входящия номер. С новия метод родителите подават по електронен път заявленията си. Така се кандидатства в 31 СУЧЕМ и в 107 ОУ "Хан Крум", което е филиал на Националната природо-математическа гимназия.

Тройно нараснали шестгодишните

Училищните директори настояват родителите да не определят сами дали шестгодишното им дете има капацитет за първи клас, а това да става съвместно с училищните ръководства. В момента семействата сами решават да пуснат ли първолака една година по-рано. Според директорите в последните години тройно е нараснал броят на шестгодишните първолаци, но много от малчуганите показвали по-ниска способност за концентрация в клас или недобре развита фина моторика, което затруднява писането на буквичките.

Варна чака деца през май

Всички училища във Варненска област приемат едновременно документи през май, за да няма психоза и опашки.Това обясни шефката на РИ на МОН в морската столица Венцислава Генова. Никой не избързва със заявленията, защото те са само част от целия набор от документи и само когато родителите на бъдещите първолаци ги съберат всички, кандидатстват за прием в съответното школо, каза тя. Документът за училищна готовност излиза през май и за това не се допуска избързване със заявленията. Просветната шефка е сигурна, че вече втора година по този начин приемът е по-равномерен и спокоен. Училищата в централната част на Варна си остават предпочитани. Няколко са така наречените елитни училища, където повече от 2-3 деца кандидатстват за едно място в първи клас. Сред миналогодишните критерии за прием с предимство за влизане бяха деца, които са завършили подготвителната група в съответното школо, приет вече брат или сестра на първолака в същото училище, както и ако родителите са били негови възпитаници. Не на последно място е и административното райониране на училищата, като предимство е постоянният адрес.

Разселват занималня в сграда на техникум

119-о СОУ е поискало да ползва от 6 до 8 стаи на гимназията по фризьорство

Училището, което миналата година прие най-много паралелки в първи клас, тази година вече няма свободни стаи. Поради тази причина директорът на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов е поискал да ползва между 6 и 8 помещения от близката Професионална гимназия по фризьорство и козметика, която има свободни стаи. "Имаме съдействието на столичния кмет г-жа Фандъкова, очакваме съгласието и на министерството на образованието", каза Стаматов. Трябва да бъде извършена процедура по прехвърляне на ползвателя, защото сградата на техникума е държавна собственост. След като това стане, училището най-вероятно ще прехвърли в сградата на техникума учениците, които ходят на занималня. "Това е и много добър начин децата да усвоят правилата за безопасност на движението, защото наблизо има едно слабо натоварено кръстовище, през което те ще минават. Обмисляме с колегите един от тях да бъде нещо като регулировчик", посочи директорът. Очаква се съгласието на МОН да бъде получено до април. Училището отново ще приеме седем паралелки в първи клас, колкото и миналата година. Там всяка година чакат около 3-4 деца за едно свободно място. Педагогическият съвет още не е приел критериите, по които ще бъдат селектирани бъдещите първолаци. Това трябва да стане до края на месеца.

В Русе намаляват с по 300 на година

Приемът на първокласници в Русе започва през май, а подробности по процедурата се обявяват месец по-рано, коментират от дунавските школа. През настоящата учебна година първолаците в Русенско са близо 1800, като в областния град броят им не надхвърля 1400. През последните десетина години в региона се наблюдава непрекъснато намаление на учениците в образователната система - средно от 250 до 300 на година. Основната причина е миграцията, твърдят специалистите. Училищата имат капацитет да поемат кандидатстващите ученици, но родителите в дунавския град са амбицирани да запишат малчуганите основно в три-четири от централните училища. От няколко години на голям интерес се радват и школата с изучаване на чужди езици.

В Пловдив започват година по-рано

Родители с амбиции, че децата им трябва непременно да учат в елитни училища още от първи клас, напират да подават заявления месеци преди началото на новата учебна година в Пловдив. Цяла година по-рано основно училище "Екзарх Антим I" започва кампанията за новия прием, а обикновено в началото на февруари вече са попълнени двата класа първолаци. Провежда се и първата родителска среща. Пет са паралелките в ОУ "Христо Ботев", където традиционно приемът на молбите започва веднага след 1 януари. До края на месеца вече има подадени достатъчно заявления, за да бъдат запълнени местата. Друго елитно училище - ОУ "Райна Княгиня", не може да смогне да удовлетвори желанието на всички, които искат да се запишат в първи клас. Всяка година има върнати деца заради запълнен капацитет още до пролетта. Приемът в ОУ "Княз Александър 1" стартира обикновено в началото на февруари. По същото време започват да приемат молби и от другите две елитни школа в Пловдив ОУ "Алеко Константинов" и СОУ "Патриарх Евтимий".

График за приема в столичните училища

- До 17.04.2015 г. е готова директорската заповед за реда на приемане на първокласници
- До 29.05.2015 г. училищата приемат документи
- На 03.06.2015 г. в 17.00 часа да се обявят списъците с класираните ученици.
- На 04.06 и 05.06 - записване с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група
- На 08.06.2015 г. до 17.30 часа се обявяват свободните места
- 10.06.2015 г. и 12.06.2015 г. - попълване на свободните места
- 15.06.2015 г. - обявяване на останалите места, които се попълват до 15.09.2015 г.

10 000 редовно се губят

Всяка година от списъците на българските училища се губят около 10 000 първолаци. Това са деца, родени в съответната година, но незаписани от родителите си в училище. Предполага се, че по-голямата част са емигрирали с родителите си, но няма система, която да проследява такива данни.

Избират ги от забавачката

Начални учители наблюдават бъдещите си ученици още в забавачките. Те следят развитието им най-стриктно в предучилищните групи, за да са запознати с възможностите на децата. Това е практика на началните педагози в Трето основно училище "Димитър Талев" в Благоевград, където напливът на първолаци е най-голям. В момента върви проучване за бъдещите ученици в първи клас.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Радев: Можем да преодолеем кризите и да сбъднем мечтата си за България само със знанието, таланта и обединените усилия на цялата нация

  Президентът: Външната ни политика трябва да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява последователно навън

  Радев: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати

  Ще поеме ли Нинова риска да участва с воденичния камък от своето наследство?

  Средният доход на глава от населението в Китай през 2021 г. $460 на месец, което е увеличение от 9,1% от 2020 г.

  Юрий Тавровский: Вирусите от Алмати заплашват Китай и Русия

  Украйна: Хладилникът и телевизорът се вкопчиха в смъртоносна хватка

  САЩ и ЕС отхвърлиха възстановяването на сферите на влияние на Русия в Европа

  Путин започва да формира антиглобалистки фронт. Президентът на Иран идва в Москва

  По света се увеличава търсенето на руски миротворциЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!