Приемат момчета с бал 31, момичетата - поне с 32

Публикувано на: 06.07.2008 | източник: Понеделник, 07 Юли 2008 | автор: ТОДОР ГОСПОДИНОВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В елитните гимназии има повече места през 2008 година.Заявленията за първо класиране се подават до 9 юли

 Общ бал от 31 за момчетата и 32 за момичетата ще се окаже достатъчен за влизане в едно от елитните училища на столицата през 2008 година. Това показа проверка на "Монитор" след сравнение на обявените за прием бройки от шест елитни училища в София и статистиката за успеваемостта на изпитите по български и математика, обявена от Столичния инспекторат по образование.
91 НЕГ, Първа АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ИЕГ, 133 СОУ и НПМГ са обявили прием от общо 1030 места за учебната 2008/2009 година. Половината от тях или 515 бройки са за момчета и още толкова са отделени за момичета. Статистиката на Столичния инспекторат по образованието показва, че момчетата са бал над 31 са 366, а момичетата с бал по-висок от 32 - са 271. При въртележката за места, която настава след първото класиране, учениците с тези резултати ще влязат в едно от елитните училища на София. През 2007 година максималният бал за прием в 91 НЕГ е бил над 35 за момчета и над 35,4 за момичета. В другите училища топрезултатите са били над 34 за момичета и над 33 за момчетата.
Статуквото през 2008 година ще бъде променено от увеличените бройки за елитните училища и от резултатите, получени на двата изпита. По български език в национален мащаб има по-малко оценки "Мн. добър"и "Отличен", а по математика има повече оценки над 5, но резултати в сектора с четворките са по-ниски в сравнение с 2007 година.
Така след излизането на резултатите от изпитите по български и математика кандидат-гимназистите и техните родители трескаво пресмятат възможностите за най-добро класиране в елитните школа. До 8 юли кандидат-гимназистите трябва да получат служебна бележка с двете оценки от изпитите и до 9 да подадат документи за участие в първо класиране в училището гнездо. Експертите съветват родителите и учениците най-напред добре да обмислят в кое училище ще кандидатства детето и след като се запознаят със статистиката на успеваемостта на двата изпита през 2008 година, да напишат училищата в заявлението по реда на желанието си. Полезна информация с какъв бал се е приемало през миналата година може да се намери в интернет или в специализираните издания на пазара. Данни за второ класиране в елитните гимназии на столицата за 2007 година може да се намери на адрес http://www.regalia6.com/p-kurs/bal_sort07_2.htm.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!