Приемат момчета с бал 31, момичетата - поне с 32

Публикувано на: 06.07.2008 | източник: Понеделник, 07 Юли 2008 | автор: ТОДОР ГОСПОДИНОВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В елитните гимназии има повече места през 2008 година.Заявленията за първо класиране се подават до 9 юли

 Общ бал от 31 за момчетата и 32 за момичетата ще се окаже достатъчен за влизане в едно от елитните училища на столицата през 2008 година. Това показа проверка на "Монитор" след сравнение на обявените за прием бройки от шест елитни училища в София и статистиката за успеваемостта на изпитите по български и математика, обявена от Столичния инспекторат по образование.
91 НЕГ, Първа АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ИЕГ, 133 СОУ и НПМГ са обявили прием от общо 1030 места за учебната 2008/2009 година. Половината от тях или 515 бройки са за момчета и още толкова са отделени за момичета. Статистиката на Столичния инспекторат по образованието показва, че момчетата са бал над 31 са 366, а момичетата с бал по-висок от 32 - са 271. При въртележката за места, която настава след първото класиране, учениците с тези резултати ще влязат в едно от елитните училища на София. През 2007 година максималният бал за прием в 91 НЕГ е бил над 35 за момчета и над 35,4 за момичета. В другите училища топрезултатите са били над 34 за момичета и над 33 за момчетата.
Статуквото през 2008 година ще бъде променено от увеличените бройки за елитните училища и от резултатите, получени на двата изпита. По български език в национален мащаб има по-малко оценки "Мн. добър"и "Отличен", а по математика има повече оценки над 5, но резултати в сектора с четворките са по-ниски в сравнение с 2007 година.
Така след излизането на резултатите от изпитите по български и математика кандидат-гимназистите и техните родители трескаво пресмятат възможностите за най-добро класиране в елитните школа. До 8 юли кандидат-гимназистите трябва да получат служебна бележка с двете оценки от изпитите и до 9 да подадат документи за участие в първо класиране в училището гнездо. Експертите съветват родителите и учениците най-напред добре да обмислят в кое училище ще кандидатства детето и след като се запознаят със статистиката на успеваемостта на двата изпита през 2008 година, да напишат училищата в заявлението по реда на желанието си. Полезна информация с какъв бал се е приемало през миналата година може да се намери в интернет или в специализираните издания на пазара. Данни за второ класиране в елитните гимназии на столицата за 2007 година може да се намери на адрес http://www.regalia6.com/p-kurs/bal_sort07_2.htm.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!