Приемат момчета с бал 31, момичетата - поне с 32

Публикувано на: 06.07.2008 | източник: Понеделник, 07 Юли 2008 | автор: ТОДОР ГОСПОДИНОВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В елитните гимназии има повече места през 2008 година.Заявленията за първо класиране се подават до 9 юли

 Общ бал от 31 за момчетата и 32 за момичетата ще се окаже достатъчен за влизане в едно от елитните училища на столицата през 2008 година. Това показа проверка на "Монитор" след сравнение на обявените за прием бройки от шест елитни училища в София и статистиката за успеваемостта на изпитите по български и математика, обявена от Столичния инспекторат по образование.
91 НЕГ, Първа АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ИЕГ, 133 СОУ и НПМГ са обявили прием от общо 1030 места за учебната 2008/2009 година. Половината от тях или 515 бройки са за момчета и още толкова са отделени за момичета. Статистиката на Столичния инспекторат по образованието показва, че момчетата са бал над 31 са 366, а момичетата с бал по-висок от 32 - са 271. При въртележката за места, която настава след първото класиране, учениците с тези резултати ще влязат в едно от елитните училища на София. През 2007 година максималният бал за прием в 91 НЕГ е бил над 35 за момчета и над 35,4 за момичета. В другите училища топрезултатите са били над 34 за момичета и над 33 за момчетата.
Статуквото през 2008 година ще бъде променено от увеличените бройки за елитните училища и от резултатите, получени на двата изпита. По български език в национален мащаб има по-малко оценки "Мн. добър"и "Отличен", а по математика има повече оценки над 5, но резултати в сектора с четворките са по-ниски в сравнение с 2007 година.
Така след излизането на резултатите от изпитите по български и математика кандидат-гимназистите и техните родители трескаво пресмятат възможностите за най-добро класиране в елитните школа. До 8 юли кандидат-гимназистите трябва да получат служебна бележка с двете оценки от изпитите и до 9 да подадат документи за участие в първо класиране в училището гнездо. Експертите съветват родителите и учениците най-напред добре да обмислят в кое училище ще кандидатства детето и след като се запознаят със статистиката на успеваемостта на двата изпита през 2008 година, да напишат училищата в заявлението по реда на желанието си. Полезна информация с какъв бал се е приемало през миналата година може да се намери в интернет или в специализираните издания на пазара. Данни за второ класиране в елитните гимназии на столицата за 2007 година може да се намери на адрес http://www.regalia6.com/p-kurs/bal_sort07_2.htm.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!