Приемат момчета с бал 31, момичетата - поне с 32

Публикувано на: 06.07.2008 | източник: Понеделник, 07 Юли 2008 | автор: ТОДОР ГОСПОДИНОВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В елитните гимназии има повече места през 2008 година.Заявленията за първо класиране се подават до 9 юли

 Общ бал от 31 за момчетата и 32 за момичетата ще се окаже достатъчен за влизане в едно от елитните училища на столицата през 2008 година. Това показа проверка на "Монитор" след сравнение на обявените за прием бройки от шест елитни училища в София и статистиката за успеваемостта на изпитите по български и математика, обявена от Столичния инспекторат по образование.
91 НЕГ, Първа АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ИЕГ, 133 СОУ и НПМГ са обявили прием от общо 1030 места за учебната 2008/2009 година. Половината от тях или 515 бройки са за момчета и още толкова са отделени за момичета. Статистиката на Столичния инспекторат по образованието показва, че момчетата са бал над 31 са 366, а момичетата с бал по-висок от 32 - са 271. При въртележката за места, която настава след първото класиране, учениците с тези резултати ще влязат в едно от елитните училища на София. През 2007 година максималният бал за прием в 91 НЕГ е бил над 35 за момчета и над 35,4 за момичета. В другите училища топрезултатите са били над 34 за момичета и над 33 за момчетата.
Статуквото през 2008 година ще бъде променено от увеличените бройки за елитните училища и от резултатите, получени на двата изпита. По български език в национален мащаб има по-малко оценки "Мн. добър"и "Отличен", а по математика има повече оценки над 5, но резултати в сектора с четворките са по-ниски в сравнение с 2007 година.
Така след излизането на резултатите от изпитите по български и математика кандидат-гимназистите и техните родители трескаво пресмятат възможностите за най-добро класиране в елитните школа. До 8 юли кандидат-гимназистите трябва да получат служебна бележка с двете оценки от изпитите и до 9 да подадат документи за участие в първо класиране в училището гнездо. Експертите съветват родителите и учениците най-напред добре да обмислят в кое училище ще кандидатства детето и след като се запознаят със статистиката на успеваемостта на двата изпита през 2008 година, да напишат училищата в заявлението по реда на желанието си. Полезна информация с какъв бал се е приемало през миналата година може да се намери в интернет или в специализираните издания на пазара. Данни за второ класиране в елитните гимназии на столицата за 2007 година може да се намери на адрес http://www.regalia6.com/p-kurs/bal_sort07_2.htm.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!