Македонските студенти масово остават в България

Публикувано на: 06.02.2009 | източник: Актуално.com
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

След приключването на образованието си в българските университети македонските студенти все по-рядко се завръщат в родината си.

Там те намират много по-бързо и по-лесно работа, а в същото време и печелят повече пари. Това се казва в обширна статия на излизащия в Скопие вестник "Дневник" относно перспективите на македонските студенти в България.

Пред изданието македонски студенти разказват, че в България те имат повече възможности за развитие на кариерата си и в други европейски страни и по-специално за тези, които работят в европейски компании. "Голям брой наши студенти от София, Благоевград, Пловдив, Велико Търново и други университетски центрове на България казват, че дипломите им отварят вратите на Европа и много по-лесно намират работа, защото в България има недостиг от високо квалифицирани кадри, поради отлив на техни кадри в други европейски страни.

Най-търсени са лекарите, фармацефти, специалисти от сферата на електрониката и информатиката", пише още изданието.

"Докато следвах работех като сервитьор и получавах около 400 евро на месец. След приключването на следването ми веднага започнах работа в чужда компания за 700 евро заплата. Нямам намерение да се връщам в Македония, защото там няма да намера работа и подходяща заплата. Тук в най-скоро време ще създам и семейство. Освен това, имам възможност да замина и в друга европейска страна", казва 25-годишен македонски студент от Велес пред вестник "Дневник".

Македонските студенти признават, че в началото приемат и по-ниско заплащане за да получат необходимата квалификация. Освен работата повечето от тях продължават със специализации и след дипломирането си. "Миналата година се записах в Медицинския факулетет в Скопие, но следващата година ще се прехвърля в България. По този начин ще получа диплом, който ще бъде признат от европейските държави, какъвто не е случаят с македонските дипломи.

В същото време ще мога да направя и специализация в чужбина", разказва друг студент от Крива Паланка. Според македонските младежи условията за образование в България са много по-добри от тези в тяхната родина. Освен това те получавали и стипендии и други екстри. В същото време отливът на българската работна ръка в чужбина дава повече шансове на македонците.

Вестникът съобщава, че след присъединяването на страната ни към Европейския съюз /ЕС/ голям брой български граждани са заминали в чужбина заради по-голямото заплащане. Изданието дава за пример град Кюстендил където населението е намаляло на половина. Градът е пуст. По-голямата част от хората работят в Испания и Италия, пише още изданието.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!