Камен КОВАЧЕВ, експерт по връзки с обществеността: ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА ПРЕВЗЕ АЛМА МАТЕР

Публикувано на: 06.05.2010 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Ректорът на СУ пътува в чужбина повече от външния ни министър.
Университетът е в тежка криза на идентичността.

 - Д-р Ковачев, как ще коментирате декларацията от страна на ръководството на Софийския университет и протеста срещу ограниченията на бюджета на учебното заведение?

- Прочетох със смесени чувства декларацията и писмото до премиера, което са публикували на сайта. Винаги е тъжно, когато се намалява издръжката на образованието. Дълбоко съм убеден, че ако нещо може да помогне на България да заеме достойно място в Европа и в света, това може да бъде единствено образованието. От друга страна обаче, страната ни е в криза и тази криза едва ли може да подмине и Алма матер. Намалени са всички разходни пера на бюджета, но в различна степен. Субсидията за издръжка на обучението е върната почти на нивото от 2008 година, а с около милион е намалена субсидията за социално-битови разходи на учещите се. Най-значително са намалени средствата по перата „Научна и художествено-творческа дейност" и „Капиталови разходи".

От друга страна обаче, нито в декларацията на ректорското ръководство, в писмото до премиера Бойко Борисов не се споменава, че СУ има и собствени приходи, и собствен фонд за научни изследвания. Доколкото си спомням, проф. Илчев беше един от апологетите на идеята науката да се финансира на проектен принцип. Сега, когато този принцип беше приложен на практика, той заема обратната позиция. Що се отнася до капиталовите разходи, това е първото перо, което трябва да ограничи едно бюджетно предприятие по време на криза. Докато гледах числата, ми направи впечатление, че това е един доста дисциплиниращ бюджет, писан от някой, който е наясно с особеностите при изразходването на публичните средства от ректорското ръководство на вуза.

- И какви са особеностите при изразходването на публичните средства в Софийския университет?

- Това е един болезнен въпрос, на който мога да отговоря само чрез личния си опит. Както знаете, през миналата година в качеството си на длъжностно лице аз написах открито писмо до висшия ръководен орган на университета в лицето на неговия академичен съвет. В писмото алармирах академичната общност за това, че според мен приближени на проф. Илчев са извършили редица финансови нарушения, заобикаляли са Закона за обществените поръчки и са действали в условията на явен конфликт на интереси. В друго свое официално писмо, заведено по всички правила в деловодството на университета, поисках да ми се представи финансов отчет за разходите, извършени по честването на 120-годишнината на СУ. По онова време се харчеше повече от разточително при доста съмнителни обстоятелства. Аз обаче бях член на работната група по честването и според законите носех солидарно финансова отговорност заедно с все по-явно оформящата се камарила на г-н Илчев. Вместо да прекрати порочните практики и да даде финансов отчет за разходите, ректорът започна война срещу мен, понеже не намери никакъв друг начин да ме отстрани. Закри отдела ми, разкри нов със същите функции, а на мое място назначи най-младия член на камарилата, който няма нужното образование и опит, но блести с политическа и персонална вярност към г-н Илчев.

- Какъв беше резултатът?

- Резултатът беше плачевен: за пръв път в своята дългогодишна история Софийският университет беше принуден да провежда пето класиране на кандидат-студентите си, понеже имаше над 800 незаети места. За постигането на това „блестящо" постижение им бяха необходими по-малко от два месеца.

- Как се развиха нещата по-нататък?

- Сметната палата публикува одитен доклад, според който в Софийския университет за около година са били извършени над 40 съществени закононарушения, свързани главно със Закона за обществените поръчки и Закона за счетоводството. Това се случи в периода около парламентарните избори и не донесе видим резултат, ако не се броят няколкото медийни публикации. Междувременно на няколко пъти ми се наложи да разговарям със служители на ДАНС, които очевидно не бяха останали безразлични към странностите при изразходването на публичните средства. След реформата в ДАНС ме поканиха на разговор и в току-що възстановената служба за борба с организираната престъпност. От тях научих, че материалите на ДАНС са прехвърлени в БОП и че се готвят да ги внесат в прокуратурата. Но все още не ми е известно да са предприети конкретни стъпки.

- Имате ли поглед върху днешните реалности?

- Макар че близо година не съм началник на отдел в Ректората, мнозина виждат в мое лице човек, на когото могат да се оплачат или да се допитат. Така научавам новините от първа ръка. Доколкото чувам, чрез явни и скрити заплахи се привикват служителите от цели сектори и биват принуждавани в един и същи ден да подадат и оставки, и молби за преназначаване. Започва да тече изпитателен срок и след половин година всички се оказват безработни, а на тяхно място се назначават послушковци. По този начин се опустошават цели сектори, в които десетилетия работят хора, доказали многократно своята почтеност и професионализъм.

През миналата седмица към мен се обърнаха колеги от техническите служби. Те мислят, че тяхното „провинение" е, че са опитали да спрат проектодоговори с външни фирми на явно завишени цени. Тези хора имаха намерение да сезират комисията за борба с корупцията към Народното събрание и дано го направят. Малко известен факт е, че наскоро председателят на контролния съвет на Софийския университет подаде оставка. Той обаче е професор в Юридическия факултет. Лично аз се питам колко ли трябва да е зле положението, че да се откаже от подобен пост.

- Какви международни прояви ще бъдат блокирани заради липса на пари в бюджета на университета, както твърди ръководството му?

- На този въпрос би следвало да отговори авторът на твърдението. В писмото липсва конкретика. Защото ако наистина е застрашена някаква международна проява, би могло да се търси допълнително или целево финансиране. Ясно е, че намалената субсидия може да накърни някои прояви, но нека не забравяме, че и другите държави са в криза, т.е. нереално е да очакваме през настоящата година бум на конгресния туризъм в световен мащаб.

- Конгресен туризъм ли?

- Публична тайна е, че г-н Илчев прекарва голяма част от времето си в международни пътувания. Ако се направи проверка, като нищо ще се окаже, че той е пребивавал извън страната повече време от външния министър. Дори в университета се разпространява следният анекдот:

„- Знаеш ли какво е почивка?

- Не, не знам.

- Почивка е заседание на академичния съвет между две командировки на Илчев."

За незапознатите ще добавя, че академичният съвет заседава веднъж месечно, но не всеки месец. Мисля, че коментарът е излишен.

- Как може да се определи днешното състояние на Алма матер според вас?

- Мисля, че в настоящия момент университетът е едновременно в две кризи. Първата е тежка криза на идентичността. Тя настъпи, след като г-н Илчев въведе матурите като вход и замени академичната толерантност с невиждана фатмащина. Днес в СУ влизат все повече хора, които не са били приети другаде. Преди година от Биологическия факултет например изнесоха официални данни, че значителен процент от първокурсниците, които са си спестили приемните изпити, не могат да приключат първия семестър на първи курс.

Духът на университетската свобода и взаимното уважение умира и на негово място настъпват страхът, двуличието, шуробаджанащината. Тези два фактора създават изключително лош имидж на университета, имидж, който е достоен за селска прогимназия, но по никакъв начин не съответства на постоянните претенции, които предявява ректорското ръководство. Втората криза е управленска. Как освен като пълен управленски провал може да се коментира този бюджет и като крайно незадоволителна оценка за дейността на г-н Илчев и компания? Управленската криза се вижда и с просто око, а протестният призив и писмото до министър-председателя са по-скоро опит да се сплоти академичната общност около потъващия кораб на провалилото се ръководство.

- Може ли да излезе от кризата Софийският университет?

- За мен е вън от всяко съмнение, че за да излезе от кризата, Алма матер най-напред ще трябва да се раздели с г-н Илчев като ректор и с неговия стил, ще трябва да приведе своя правилник в съответствие със Закона за висшето образование и ще трябва да промени модела си за избор на ректор. В момента 200 души, 20 от които силно зависими и поддаващи се на влияние студенти, избират ректор на 3000 преподаватели и служители и на още 24 000 студенти. Ако някога тази промяна настъпи и ректорът престане да се държи, сякаш е богопомазан, тогава най-старото висше училище в България ще има шанса да заеме естественото си място.

Не го ли направи навреме обаче, то ще продължи устрема си към дъното, а пазарът празно място не търпи.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!