Частните училища трябва да получат издръжката, но само ако на държавните и общинските бъде дадена възможност за смесено финансиране

Публикувано на: 02.06.2010 | източник: Капитал | автор: Мариана Тодорова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Трябва да се изплаща държавна издръжка и за учениците в частните училища, защото всички деца в България има равни права, техните родители са данъкоплатци и децата трябва да бъдат равнопоставени.

 Децата, които учат в частните училища, имат право на тази държавна субсидия за образование. Но ако тя бъде изплащана, то тогава училищата стават неравнопоставени - една част от тях (частните) получават двойно финансиране, а другата част - общински и държавни, нямат право на такава възможност. Затова според мен решението е едното да върви едновременно с другото. Всички деца в България трябва да получават своята издръжка за образование и да могат да се записват където искат. Но след като частните училища имат право да събират такси, то и на държавните и общински училища също трябва да им бъде предоставена възможност за смесено финансиране от дарения, фирми, даже и от такси. Това няма да бъде прецедент - на университетите и болниците е позволено.

Ако учениците в частните училища започнат да получават държавна издръжка, а държавните и общинските получат възможност за смесено финансиране, качеството на образованието ще се повиши. Конкуренцията между училищата най-после ще се осъществи, колективите ще се мотивират да работят по-добре, за да бъдат по-привлекателни за обществото и съответно за да получат повече пари от спонсорите.

За пример мога да дам системата в Холандия, където субсидията за учениците е много по-висока. Там смесеното финансиране е разрешено и е постигнат точно този ефект - добрите, привлекателни училища, в които педагогическите колективи са постигнали високи резултати, получават и повече странични приходи и респективно имат по-добра материална база и повече екстри за децата.

Положителен ефект от изплащането на държавна издръжка и за частните училища ще бъде това, че таксите за тях ще паднат и по-широк кръг деца ще могат да влязат и да получат възможността за едно по-луксозно образование. Дори смятам, че качеството на образование в частните училища ще се вдигне, защото сега те са донякъде зависими от таксите си. Ако промяната се състои, те ще станат по-независими, ще бъдат по-строги с учениците си, ще вдигнат изискванията и така ще се повиши и качеството на образованието в тях.

Ако обаче се приеме едно едностранчиво решение - учениците в частните училища получат държавна издръжка, но на държавните и общинските не бъде дадена възможност за смесено финансиране, ще има отлив на деца от добрите публични училища към частните. Единственото решение е при нас да се разреши смесеното финансиране - така ще бъдем конкурентноспособни на пазара, а това е в интерес на децата.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!