Родителите да ходят на курс

Публикувано на: 14.09.2010 | източник: в. Стандарт | автор: Иван Игов, психолог
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Може ли тест да отсее добрите родители? Има ли риск да ни вземат детето, ако се издъним при психолога? А можем ли да станем по-добри родители? И за колко време ще се превърнем в мама и татко мечта? Всички тези въпроси повдигна проектът за нов Кодекс за детето и семейството. А отговорите потърсихме от детския психолог Иван Игов и председателя на УС на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка.

Надявам се, че идеята за психотеста за родители е недоразумение. Защото в психологията е изключено да ти бъде направена характеристика само на базата на един тест. Да, може с изследване да се определят моделите за агресивно поведение например. Но при изграждането на личностен профил винаги се комбинират няколко методики. И се приема, че той е около 75% точен. Затова е абсурдно държавата да отнема деца на базата на една консултация при психолог.
Най-добре е да видим как работят по света. И там, разбира се, се извеждат деца от семейството. Но се залага изключително много на т.нар. корекционна процедура. Вариантите обикновено са два. Първият е семейната терапия, която дава резултат поне след 6 месеца работа. Вторият е включването в курсове за родителски умения. Като за да се ефективни, те трябва да се провеждат поне веднъж седмично. И родителите да вземат участие в най-малко 10 сеанса. Какво следва после? Психолозите преценяват дали предписаната терапия е дала резултат и може ли детето пълноценно да расте в семейството си.
Не е сигурно, че на този етап в България имаме ресурс да наложим тази практика. Истината е, че семейните терапевти тук не са много. Но пък подходът наистина работи - лично аз съм адаптирал една от методиките за развиване на родителски умения. Ефективността й наистина е много голяма. Особено ако родителите са мотивирани. А добрата новина е, че повечето са. Защото да запазят детето и семейството си е приоритет номер 1 на почти всички хора. И могат да се научат да бъдат добри родители.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!