Юлиян Петров от КТ „Подкрепа”: Средствата, които се отделят за образование, са крайно недостатъчни

Публикувано на: 09.09.2011 | източник: | автор: Красимира ГЕОРГИЕВА
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Средствата, които се отделят за образование, са крайно недостатъчни. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” -Юлиян Петров по повод направени от синдикатите предложения, касаещи промени във финансирането на образователната система у нас. По думите на Петров – средствата, които се отделят за образование у нас, са крайно недостатъчни не само в сравнение с европейския, но и с балканския опит. „

Ние сме на рекордно долното място по отношение на отделения процент от Брутния вътрешен продукт за образование и парите не стигат. Последните няколко години нещата вървят в положителен аспект, но това по-скоро е свързано с по-добрата организация на средствата, които са в системата, а не с това, че са станали повече”, каза Петров. По думите му – положителното идва и от това, че повече европейски и национали проекти се реализират и помагат на системата на образованието. „Проблемите, натрупани през годините, си стоят и ние искаме сериозно да се преосмисли финансирането на образованието. На първо място средствата трябва да се увеличат. Средствата в детските градини също са недостатъчни и организацията им не е добра. Ние искаме и те да преминат на делигирани бюджети. Това са средства, които идват от Републиканския бюджет, а не от общините. Общините осигуряват издръжката на детските градини по отношение на отопление, храна и др.”, каза Петров. По думите му – е необходима по-добра организация на тези средства подобно на ситуацията в училищата. „С делигираните бюджети се знае кой прави тази организация и кой носи отговорност за нея”, каза Петров. По думите му – в момента отговорността е размита. „Има много общини, които са пример, за лоша организация на тези средства”, каза той. По думите му – учителските заплати в детските градини са осезаемо по-ниски от тези в училищата. „Със 150 - 200 лв. на места са по-ниски заплатите на учителите в детските градини, а натоварването е голямо, защото има групи с по 30-35 деца в големите градове”, посочи Петров.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!