За инженер в ТУ ще приемат с матура по български език

Публикувано на: 25.01.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Техническият университет в София ще приема студенти и с матура по български език и литература за всички специалности, в които се иска само един приемен изпит. Остават и досегашните варианти за прием - с изпит-тест по математика или с оценките от зрелостните изпити по математика и физика, а за стопанско управление и публична администрация - по математика, география или български език и литература. Предварителната кампания на висшето училище ще бъде през април.

Софийският университет също ще има две кампании. Очаква се днес Академическият съвет да одобри графика за кандидатстване. Предлага се документите за предварителната кампания да се подават от 27 февруари до 16 март, а за редовната кампания срокът да е 8 юни. Кандидатите от страната могат да се регистрират за участие в изпитите и по интернет. Историческият факултет предлага предварителният изпит по история на България да бъде на 22 април, а редовният - на 13 юли, петък. Датата за изпита по български език и литература се уточняваше до вчера късния следобед. Очаква се днес да бъде приет правилникът за кандидатстване и в УНСС.

ТАКСИ

Таксата за предварителен изпит в Техническия университет в София е 30 лв. и 20 лв. за следващ. За СУ таксата за всеки изпит от предварителната кампания е 30 лв. Възможно е таксите за кандидатстване за редовната кампания да бъдат променени. Това ще стане с решение на правителството, с което ще бъдат определени и таксите за обучение за учебната 2012/2013 г. Със закона за бюджета депутатите тихомълком вдигнаха тавана на таксите на 66% от издръжката на студент в края на м.г. Оттогава просветният министър Сергей Игнатов уверява, че повечето университети не смятат да се възползват и да повишат сумите.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!