Университет в Пловдив записва слушатели

Публикувано на: 26.01.2012 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Пловдивският университет въвежда категорията „слушател”, за да привлече по-мотивирани и качествени кандидати. Това съобщиха вчера от висшето училище.

Три нови специалности разкрива през новата академична година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Те са „Френска филология" и комбинирано изучаване на чужди езици в „Български език и италиански език"и „Английски език и италиански език", каза вчера деканът на факултета доц. д-р Живко Иванов.

Бъдещите филолози през тази година ще се приемат единствено с тестове, а изпит по българска литература няма да се провежда, съобщи доц. Иванов. Новост е и отпадането на коефициента, който се прилагаше към оценката от матурата по английски език и тя вече ще е равностойна на резултата от кандидатстудентския изпит по езика.

Всеки, който иска да получи висше образование, но не е сигурен дали избраната специалност е точно това, което го интересува, може да се запише като слушател с молба до деканските ръководства и да присъства на лекции, обясни зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Жоржета Чолакова. Те ще получат удостоверение, че са посещавали учебния курс, и ако впоследствие решат да се запишат в университета, ще могат да се явят директно на изпит по съответните дисциплини, заяви доц. Чолакова.

Традиционно предварителната кандидатстудентска кампания ще се проведе през юни, а редовната - през юли, припомни доц. Чолакова. Новост е и че се дава възможност на всеки факултет по своя преценка да организира предварителни изпити през месец февруари, допълни зам.-ректорът. Засега такива изпити се предвиждат от Педагогическия факултет - по изобразително изкуство и музика, както и от Химическия факултет.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!