Матурата избута приемния изпит

Публикувано на: 27.01.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Матурата измести кандидатстудентския изпит за прием в Софийския университет и вече в 91от общо 100 специалности кандидатите могат да се запишат с оценка от теста. Това съобщи на пресконференция заместник-ректорът по учебната дейност на висшето училище доц. Милена Стефанова.

Броят на дисциплините, по които може да се влезе с матура расте с всяка изминала година. През 2008-а Софийският позволи кандидатстването с тях за едва 18 специалности. През 2009-а оценките от матура са вход за 34 специалности, а през 2010-а - за 76. През миналата година Софийският университет разреши матурата за 80% от специалностите - 77 от общо 98.

Оценките от държавните зрелостни изпити няма да бъдат вход за най-котираните специалностите в Алма матер. Сред тях са

право и медицина, защото те са регулирани

заяви доц. Стефанова. Другите дисциплини, за които оценките от матурите няма да се признават, са международни отношения, археология, славянска филология, балканистика, журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване, допълни тя.

Приемът за журналисти обаче се затяга от тази година заради слабите езикови умения на студентите. Академичното ръководство на СУ

реши да вдигне летвата за вход

като върне устия изпит при кандидатстването в журналистическия факултет.

Алма матер категорично няма да вдига таксите през тази учебна година, каза за пореден път проф. Илчев, ректор на Софийския университет. Той обясни, че в условия на криза лекото покачване на тарифите няма даувеличи значително приходите на вуза, но ще натовари семействата на бъдещите висшисти.

И тази година Алма матер обяви три класирания. Първото ще излезе на 3 юли, второто на 7 август, а третото на 14 август. Таксата за явяване на изпит и тази година е 30 лв. Кандидат-студентите ще могат да се явяват на изпит в рамките на две сесии, обясни доц. Стефанова. Приемът на документи за първата сесия е от 27 февруари, а за втората - 8 юни. Пълна информация за кандидатстудентската кампания ще може да се намери на сайта на Софийския университет от края на януари. Там кандидат-студентите ще могат да се запознаят с условията, възможностите, специалностите, изпитите, необходими за тях, и оценките от матурите, които се признават. Кандидатите ще могат да подадат онлайн заявления за изпити и да направят чрез интернет заявките си за класиране, обяви още доц. Стефанова.
.
СУ дължи 1,5 млн. лв. на общината


Най-големите дългове на Алма матер са към Софийска община - около 1,5 млн. лв., но те се дължат на различни трактувания на закона, съобщи проф. Илчев.

,,Готови сме да подпишем споразумение за разсрочено плащане на таксите, но е абсурдно общината да иска четири по-високи такси, защото е построен в центъра на София, каза Илчев.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!