Ставаме студенти на Острова за 15 минути

Публикувано на: 30.01.2012 | източник: в. Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Дойде сезонът на изложенията за образование в чужбина - от този уикенд десетки чужди университети идват у нас да набират кандидати. Тази година някои от тях предлагат новости в приема, които ще позволят на младежите да станат студенти в чужбина, без да чакат дългата и тромава процедура.

Може ли само за 15 минути абитуриент да бъде приет в британски университет? Тази седмица родните младежи имат шанс да се пробват за кандидатстване по свръхкратка процедура. И да станат студенти още в неделя.
15 университета от 5 държави идват у нас, за да препитват кандидати на място и веднага да им дадат одобрение или отказ. Това ще стане по време на изложението "Световно образование", което ще се проведе в столичния хотел "Хилтън".
Вузовете, които ще провеждат интервюта у нас, вече имат традиции в приема на българи, разказва Ирина Христова от консултантска фирма "Интеграл". В някои от тях има организирани цели български общности. Те идвали у нас именно защото харесват нашите кандидати.
Прием на място ще извършват общо 7 британски, 4 холандски, 2 датски, един италиански и един международен университет с кампуси по света. Интервюто ще трае 15 минути, още около 5 се отпускат за уточняващи въпроси. То няма да има формата на изпит - от кандидатите не се очаква да отговарят на тестови въпроси и да решават задачи. Вместо това трябва да обяснят мотивите си за избора на съответната специалност - защо искат да се занимават с нея, какво са правили досега в тази връзка, как виждат реализацията си. Могат да покажат портфолио, ако имат такова. Тъй като се очаква да има много желаещи, часовете за интервютата ще се записват предварително цялата следваща седмица.
На финала на интервютата кандидатите ще получат директно одобрение или отказ, като първото е равно на така наречения условен прием. Ако кандидатствате от разстояние, за резултат се чака с месеци. Условният прием означава, че ще ви кажат и какъв резултат от матурата се очаква от вас, за да бъдете окончателно приети.
Важно уточнение е, че британските университети в момента провеждат интервюта предимно за магистри. За бакалаври приемът е само в някои специалности, където се очаква да останат свободни места, защото крайният срок за прием на документи бе 15 януари. Холандия и Дания обаче приемат и в двете професионални степени, същото важи за Германия и Франция. Освен това по време на интервюто директно могат да ви кажат дали специалността ви от бакалавърската степен позволява да запишете избраната магистратура. В някои от случаите може да се окаже, че ще трябва да изкарате една подготвителна година, което ще оскъпи и забави обучението ви.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!