Асен и Петър стреснаха абитуриентите

Публикувано на: 23.04.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Алма матер ще обяви оценките след 10 дни
Кандидат-студентите масово напускаха залите час след старта на изпита

Царуването на братята Асен и Петър стресна тазгодишните кандидат-студенти на предварителния изпит по история в Алма матер. Зрелостниците можеха да избират между две теми - „Възстановяване и развитие на Българското царство през 1185-1207 г. и ,,Обществено-политическата дейност на Георги Раковски - 1821-1867 г."

,,Масово писаха за Асеневци, най-вероятно защото делата на Раковски са по-назад в конспекта и някои още да не са го минали на частните уроци", обясни квесторът Симеон Хинковски.

Въпреки това обаче зрелостниците масово се затрудниха да напишат кой и как е освободил България от византийско робство. След първоначалната изненада при изтегляне на темата, немалка част от тях се изнизаха от залите. ,,Тежко е! Темите са лесни, но аз не бях учил достатъчно", призна си абитуриент, който излезе час след старта на изпита. Младежите масово споделиха, че са научили темите до средата на конспекта

,,Половината от залата се изпразни на десетата минута, от 40 човека останахме 20. Аз изписах 18 страници по темата за Асеневци, но мисля, че не се справих много добре", коментира Камелия Тодорова, която писа цели три часа.

Чакащи родители разказаха пред ,,Монитор" как групички от младежи масово напускали изпита само час след старта. „Темите бяха ужасни, лесни са за който ги е учил. Надявах се на нещо от ранното Средновековие", коментира дванайсетокласничката Ана Минчева. Тя обясни, че покрай подготовката за матурата свикнала да пише текстове около 3 странички и развиването на такива обемисти теми я затруднявали. ,,Покрай бала и матурата

не ми остава време да уча за изпита

Стоях около три часа, но пак предадох почти празни листа", разказа зрелостничката Кристина Праскова.

Заради високата летва за прием в СУ „Св. Климент Охридски", мераклиите да учат право се надяват да влязат в УНСС. Там изпитът е тест и зрелостниците могат да разчитат на късмета си

да уцелят верния отговор

дори и да не са учили. ,, Надяваме се да ни приемат в УНСС, на тестовете е по-лесно да се изкара висока оценка", единодушни бяха кандидат-студентките Алина и Габриела.

Над 1500 кандидат-студенти се бяха записали на предварителния изпит по история, като 1300 от тях се явиха, отчетоха от Алма матер. Няма нито един хванат с пищов.

Преподаватели от университета обясниха, че при оценката най-важни ще са ясната структура на изложението и разкриването на логическата връзка между събитията. Проверяващите ще оценяват не само знанията по история, а и езиковата култура на кандидат-студентите. Оценките ще бъдат ясни след около 10 дни.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!