Изпитите, на които само преписване не стига

Публикувано на: 07.05.2012 | източник: Академика | автор: Мария Андреева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Първата кандидатстудентска кампания почти свърши. Който научил, изкарал! Който преписал, пак изкарал! Другите след месец пак.

Теоретично шансове за преписване по време на изпит няма. На практика нещата стоят по различен начин. Дори всеки кандидат-студент да бъде варден от квестор, няма гаранция за 100 процентов успех. Явяващите се на изпит никога не са при равно условия. Квесторът, компютърът, камерата могат да бъдат излъгани. Изобретателността на искащите хубава оценка без усилия няма граница.

Въпреки това има изпити, на които дори най-новото поколение “high-tech” играчки или старомодните пищови, не работят. Или поне са по-трудно приложими.

Безспорно начините за преписване са много – от диктуване на теми до купуване на варианта за изпит. Всичко сме чували за случаи на кандидатстудентски пробиви в отбраната на изпитната честност. Но как се лъже на изпит по физическа подготовка-спира се хронометърът, отчиташ времето ли ?

Не може да се излъже, когато се кандидатства за специалности в Академията на МВР или в НСА. Студентите трябва да имат качества и подготовка. Мисловната дейност може да се вземе на заем от съседа по чин или купена, но същността да си спортист не се придобива лесно.

Повечето практически изпити в подобни университети са съпроводени и от вид писмен. При тях съществува опция за използване на оценката от ДЗИ. Следователно малък шанс за премятане на системата все пак има.

НАТФИЗ е от университетите, в който случайно хора не попадат. Там цедката е много тясна. Всички практически задачи целят намирането на най-добрите кандидати. При изпитите в Академията тудно се преписва, даже невъзможно. Талантът е нещото, което се проверява-без него устният изпит пропада.

Ситуацията е подобна и в Националната художествена академия. И тя е от училищата, които търсят талант, а не запълват просто бройка. Милионите обявени дати за проверка на кандидатстудентските качествата доказват едно. Работи се „по натура”, на място и освен ако нямаш вълшебна саморисуваща четка или молив, си без шанс за хубава оценка. Подобна е ситуацията за всички специалности, при които се кандидатства с изпит по рисуване или чертане.

От тази година има друг изпит, които ще проверява качествата на кандидат-студентите. Устният изпит във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ се явява пореден препъни камък за студентите, които практикуват изкуството за преписване.

Който е решил да преписва, а не да блесне на кандидатстуденския изпит с качества, просто да подмине посочените по-горе ВУЗ-ове!


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!