Вузовете ще обучават платени бакалаври още една година

Публикувано на: 09.05.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Държавните висши училища ще получат право да обучават платени бакалаври още една учебна година. Промяна в закона за висшето образование, предложена от просветното министерство, предвижда вузовете с добра и много добра акредитационна оценка да приемат бакалаври и магистри в платено обучение и през 2012/2013 г.

На практика обаче всички държавни висши училища имат такава оценка и ще могат да приемат бакалаври срещу заплащане. Ако поправката бъде приета, университетите и колежите ще могат да приемат студенти извън план-приема, определен от правителството. Все пак има ограничение броят на тази категория кандидат-висшисти да не надвишава 5% от определения капацитет на вуза.

Предлаганата промяна е "антикризисна мярка, тъй като към настоящия момент е ясно, че държавата не разполага с необходимите финансови средства". На практика просветното министерство признава, че прехвърля част от проблема с финансирането на вузовете върху гражданите. "След като няма възможност да се осигури необходимият финансов ресурс, платеното обучение се явява възможност за държавните висши училища да получат допълнителни финансови средства", пише в мотивите на вносителите. От Софийския университет обясниха, че те са сред инициаторите на промяната. Причината е, че досега законът даваше право на вузовете да приемат платени бакалаври, но на практика висшите училища не успяха да се възползват от тази възможност.

ТАРИФА

С промените в закона за висше образование се налага и ограничение за цените на административните услуги за граждани. Размерът им не може да надвишава действителните разходи, направени за извършване на съответната услуга. Причините за промяната са силно завишените цени на административните услуги без разумно икономическо обяснение, мотивират се от просветното министерство. Тази поправка е част от намеренията на правителството да сложи ред в цените на административните услуги от администрацията.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!