Дипломи с традиция

Публикувано на: 10.05.2012 | източник: в. Стандарт | автор: Иван Иванов
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Ректорът на ВТУ редовно си говори със студентите по скайп
Университетът в старата столица вече стъпи на три континента

Традиции, романтика и диплома от престижен университет. Това съчетание е възможно на малко места и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е един от тях. Тук духът на Търновската книжовна школа е съчетан по уникален начин с високите технологии - малко вузове могат да се похвалят, че ректорът разговаря със студентите  по скайп поне веднъж в месеца. Търновската Алма матер поддържа и страница във Фейсбук, в която има над 18 000 почитатели. На 11 май, деня на св. св. Кирил и Методий, университетът в старата столица чества патронния си празник.

...................

ВТУ е един от малкото наши вузове, които могат да се похвалят с уникално разположение - намира се на хълма Света гора. Фактът, че е разположен извън столицата, е своеобразно предимство - тук се живее и по-спокойно, и по-икономично, а и по-романтично, смятат студентите му.
Въпреки че е извън столицата, той е част от голямото европейско образователно пространство и това личи на всяка крачка. По проект на Съвета на настоятелите в университета редовно гостуват учени със световна известност, които изнасят публични лекции пред студентите. ВТУ залага и на сътрудничеството с различни образователни институции в чужбина. Това дава повече възможности за финансиране на академични проекти - обмен на студенти и преподаватели, обзавеждане и оборудване на учебни зали. Университетът насърчава младите хора да пътуват по различни програми и да търсят възможности за обучение зад граница. ВТУ е особено привлекателен и със способността си да предложи модерна подготовка на младите хора, като активно сътрудничи с бизнеса. Според ръководството на ВУЗ-а основното е да се научат студентите да мислят самостоятелно - по-добре да знаят как да решават проблеми, вместо да научат наизуст много решения. А това умение се придобива с решаване най-вече на практически казуси.
Отскоро предимство на ВТУ, с което могат да се похвалят малко вузове, е фактът, че той вече е стъпил на няколко континента. Има успешно сътрудничество с Бразилия и Южна Корея, както и съвместна дейност с Китай. Още от април 2008 г. датира идеята за създаване на филиал на Институт "Конфуций" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", и това решение вече е факт. Той ще бъде вторият такъв в България и 359-ят в света. 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!