Залагаме на японски, корейски и арабски

Публикувано на: 10.05.2012 | източник: в. Стандарт | автор: Иван Иванов
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Наесен пращаме първите младежи в Бразилия, казва проф. Пламен Легкоступ

 - Професор Легкоступ, предстои празникът на ВТУ, как бихте определили днешните студенти в сравнение с колегите им от преди 20-30 г.?
- Благодарение на професията си имам щастието да работя с млади хора. Това е изключително приятно, тъй като те са свободомислещи, знаещи и търсещи правата си. Студентите преди 20-30 г. бяха по-големи романтици, мечтатели, жадни за информация и знание. Сега интернет и информацията бликат отвсякъде. В този аспект днешните студенти са по-информирани и технически по-грамотни. Това е нож с две остриета. Многото информация, за съжаление, затруднява анализа, а това пречи на гъвкавостта  на мисленето. Не съм съгласен с мнението, че днешните студенти са по-неграмотни и некачествени от вчера. Те са чувствителни  към обратната връзка - отношението на преподавателя към тях. Не понасят унижения, грубо отношение и грандомания.  
- Предлага ли ВТУ нови специалности тази година?
- Ще бъде открита нова специалност български език и източен език (китайски, японски, арабски, турски, новогръцки). Също така от новата учебна година се разширява приемът във филиала на ВТУ и там вече ще се осъществява обучение: "Начална училищна педагогика и чужд език", "Социална педагогика", "История и география", "Български език и история".
- Какви промени трябва да настъпят във финансирането на университетите? Трябва ли да има повече места за платено обучение?
- Възможността, която Законът за висшето образование даваше за обучение в платена форма в държавните висши училища, беше за учебните 2010/2011 г. и 2011/2012 г. Великотърновският университет през тези две учебни години не е приемал студенти в платена форма. По принцип подкрепям идеята за въвеждане на платеното обучение, но не сама за себе си.
Необходима е комплексна промяна в цялостната система за финансиране на държавните висши училища. В момента при тази методика на финансиране на университетите никой ректор или никой декан няма сметка да губи студенти, защото с тях губи пари. Ако имаш например по държавна поръчка 50 студенти, а капацитетът ти е за обучение на 100 студенти, трябва да ти се даде право да приемеш останалите 50 бройки платено обучение. Добре е всяка година да се прави класиране сред студентите по успех и тези, които са показали най-добри резултати, да имат възможност да се обучават по държавна поръчка.
- Миналата година гостувахте в Бразилия след визитата на Дилма Русеф у нас. Да очакваме ли възможност наши студенти да специализират там?
- ВТУ е първият университет от Източна Европа, с който Федералният университет в Гояния установява договорни отношения. В рамките на двата двустранни договора с бразилски университети има възможности за частично следване на наши студенти, както и обратно - на бразилски студенти във ВТУ. Все още нямаме такъв обмен, но имаме една крупна съвместна инициатива - първи семинар за обучението и научноизследователската дейност в областта на португалския език. Той ще се проведе на 14, 15 и 16 май във ВТУ. Очакваме 8 гости от Бразилия и 3 от Португалия.
В момента има лектор по португалски език за един месец. Ще работим по изготвянето на съвместни учебни програми. Реално от следващата учебна година наши студенти ще могат да отидат на специализации и практики в Бразилия. Първо ще заминат младежи, които изучават португалски език. Бразилската страна търси за сътрудничество именно университети като нашия, в които се преподава португалски.
- Китай и Южна Корея харесаха ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", защо?  
- От началото на новата учебна година студентите ще могат да изучават факултативно корейски, което е първата крачка към откриване на бакалавърска специалност с този език.
Преподавателите ще бъдат осигурени от корейска страна. При едно от посещенията си във Великотърновския университет посланикът на Република Корея в България препоръча няколко университета, между които и университета в гр. Дейджон. Има интерес и за обучение на техни младежи и девойки във ВТУ. Вече са подадени документи за изучаване на специалността "Църковни изкуства" в бакалавърска степен.
Не само Южна Корея, но и Япония хареса ВТУ.
В Япония има интерес към нас заради японистиката ни, но също така и поради факта, че там се говори за глобализация на висшето образование и тяхната политика се насочва и към европейски университети. В Южна Корея има същата тенденция, още повече че там се засилва и интересът към източното православие, а ВТУ има Богословски факултет.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!