Абитуриенти тръгват на ,,изпитен туризъм”

Публикувано на: 15.05.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Вузовете в сблъсък с датите за тестове и теми
Алма матер препитва по история на фаталния петък, 13-и

Кандидат-студентите са изправени пред истински изпитен туризъм по време на тазгодишната приемна кампания. Датите за изпитите са толкова нагъсто, че на абитуриентите ще им се наложи да кръстосват страната денонощно, в случай че искат да си пробват късмета в няколко вуза.

Най-интензивна ,,изпитна екскурзия" предстои на математиците. В остра борба за кандидат-студенти обаче влизат Великотърновският университет и Минно-геоложкият в столицата. Младежите

ще трябва да избират в кой ВУЗ да се явят на изпит

защото и в двата университета той ще се проведе на 10 юли.

На следващия ден математиците ще имат възможността да си пробват късмета и в Пловдивския университет, а на 12 юли - в УНСС. Изпитването започва на 7 юли в Алма матер, а в Техническия университет ще е на 9 юли.

Една след друга са и датите за кандидатстудентския изпит по български език и литература. В Пловдивския университет той ще се проведе на 6 юли, а на 7-и е в УНСС. Алма матер ще изтегли темата по литература на 9 юли, а на следващия ден е изпитът във ВТУ.

Само преди около месец УНСС и Софийският университет проведоха предварителните си изпити по литература и география в един и същи ден - 1 април. На предварителните дати

Икономическият универ ситет победи Алма матер по брой кандидат- студенти като събра 4041 младежи спрямо 2580 в Софийския университет.

Изпитът по история в УНСС ще е на 10 юли. На фаталния петък, 13-и, кандидат-студентите ще се потят в Алма матер, а на следващия ден - във Великотърновския университет.

Най-голяма е паузата между изпитите по география. В Софийския университет той ще се проведе само след месец - на 17 юни, а в Пловдивския университет чак на 10 юли. Великотърновският ще изпитва по география на 12 юли, а УНСС - на следващия ден, който се пада петък, 13-и.

В засечка влизат Алма матер и УНСС с изпитите по чужд език. Софийският университет ще тества по немски на 7 юли. Същата е и датата за теста по чужд език в УНСС.

Кандидатстудентската фиеста ще продължи почти до края на юли.

Така например колежът по телекомуникации и пощи е насрочил

изпита по математика чак на 29 юли.

Имената на първите класирали се студенти в Софийския университет ще станат ясни на 30 юли 2012 г. Второто класиране е на 7 август, а последното на 14-и.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!