Медицината най-скъпа в Пловдив

Публикувано на: 01.06.2012 | източник: Академика
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Да учат медицина излиза най-скъпо на студентите в Медицинския университет в Пловдив (МУ-Пловдив). Това показа проверка на Академика БГ/akademika.bg. Семестриалната такса за образователно-квалификационната степенен ”магистър” там е 950 лв. Бъдещите докторанти плащат с 50 лв. по-малко.

900 лв. плащат пък студентите в МУ-София, а цената за задочно обучение на специализантите е наполовина – 450 лв. Цените за бъдещите магистри в другите два медицински университета в страната – МУ-Плевен и МУ-Варна, са същите. Разлика има обаче при доктурантурите. В Плевен цената е 800 лв., а във Варна със 100лв. по-малко – 700 лв. Специализантите в Плевен могат да учат и задочно, срещу сумата от 400 лв. на семестър.

В Медицинския колеж в Стара Загора, който е част от структурата на Тракийския университет, се изучават само две специалности – Рехабилитатор и Медицински лаборант, при семестриална такса от 350 лв.

Първоначалната ни проверка не успя да установи колко струва обучението по Медицина в самия Тракийски университет и в Медицински колеж-Бургас. В годишните такси на старозагорския университет обаче фигурира специалност „Хуманна медицина”, чиято такса е 950 лв. на семестър.

От Медицински колеж-Бургас пък заявиха, че таксите за обучение не фигурират в сайта на вуза, тъй като тази година било възможно да претърпят промени. До тази година обаче колежът предлага обучение по 3 специалности: Рехабилитатор, Помощник фармацевт и Медицинска сестра, срещу семестриална такса от 450 лв.

Медицината в Софийския университет (СУ „Св. Климент Охридски“) пък също е по-скъпа, отколкото в МУ-София, Варна и Плевен. Тя се нарежда на второ място с 925 лв. на семестър.

Христо Лазаров


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!