10 000 кандидат-студенти ще се борят за 7130 места в СУ

Публикувано на: 22.06.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Най-голямото висше училище приема документи до 7 юли

Около 10 000 желаещи се очаква да се явят на предстоящата кампания за прием в Софийския университет, обявиха от висшето училище. Тази година свободните места за бакалаври и магистри са 7130. Очаква се най-голямата конкуренция да бъде за специалностите право, психология, публична администрация, медицина. Най-трудно в последните години се влиза в специалността скандинавистика.

Приемът на документите за кандидатстване стартира от вчера, а крайният срок е 7 юли. За улеснение на кандидатите това може да става и по електронен път. От вчера е активна страницата, където желаещите могат да попълнят онлайн заявлението за допускане до класиране. Чрез е-кандидатстването се намалява рискът от грешки при попълването на информацията и желаните специалности, обясняват от СУ. Освен това се спестява и такса от 6 лв.

След подаването на електронното заявление обаче желаещите трябва да се явят в информационния център на университета, за да представят копие от дипломата си за средно образование и да платят такса от 30 лв. за изпит. Срещу това получават и входящ номер за участие в кампанията. Информационният център е в ректората и работи от понеделник до събота от 8.30 до 19.30 часа. Изпитите от лятната сесия вече започнаха, но двата най-големи тепърва предстоят. На 9 юли е по български език и литература, а на 13 юли - по история на България. Първото класиране ще бъде обявено на 30 юли.

По решение на академическия съвет таксите за обучение се запазват без промяна, въпреки че вузовете получиха нормативна възможност да ги увеличат с до 16%. Таксите варират от 340 до 925 лв. годишно за редовно обучение и от 115 до 265 лв. за задочниците.

IT

От есента Американският университет в България започва магистърска програма по софтуерно инженерство. Обучението ще е изцяло на английски език и ще се провежда в София. Продължителността на програмата е 4 семестъра, като последният е за разработване на дипломна работа. В лекциите ще се включват и гост-лектори от водещи софтуерни компании. Програмата е подходяща за програмисти в ранен и/или среден етап от кариерата им, уточняват от висшето училище. Таксата за обучение е 2500 евро за семестър. Очаква се първият випуск да е от около 20 курсисти.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!