В Пловдивския университет студентите са с 800 по-малко

Публикувано на: 03.07.2012 | източник: Кросс
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

6192-ма са кандидат-студентите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" тази година. Данните съобщи за Дарик зам.-ректорът доц. Жоржета Чолакова.

Те са по-малко в сравнение с миналата година, когато са били близо 7000. Очакваме бройката да се изравни с тази от 2011 година, тъй като до 16-и юли сме обявили допълнителен прием на документите на тези, които ще участват в класирането с резултати от матури, международни изпити по чужди езици и олимпиади, допълни доц. Чолакова.

Най-големият изпит традиционно е този по български език - на него ще се явят 2289 кандидати. Следват го тези по история и английски език, съответно с 482 и 414 желаещи. Всички изпити са в тестови формат. За преписвачите са осигурени заглушителни устройства и повече квестори. Във връзка с оплаквания от страна на мобилни оператори за смущения в комуникациите при ползването на заглушителите доц. Чолакова коментира, че те са с локален обхват и не нарушават връзките извън сградите, където се провеждат изпитите.

Взехме решението за ползване на устройствата след десетки жалби от страна на родители и кандидат-студенти на предварителната сесия миналата година, когато масово са се използвали „бръмбари" - малки слушалки, чрез които с помощта на мобилен телефон се диктуват правилните отговори, каза още доц. Чолакова. Кандидатстудентската кампания започва на 5-и юли с изпит по английски език. Следват тези по български език и история - съответно на 6-и и 7-и юли.

 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!