Двойка до двойка на изпита по български

Публикувано на: 20.07.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В Алма матер двойка до двойка на изпита по български.
Беден речник издънил кандидатите, допускали грешки като за V клас.

Кандидат-студентите са изкарали масово двойки на изпита по български език и литература в Софийския университет. Над 48 на сто от мераклиите да учат висше са скъсани. Няма и нито една пълна шестица, съобщиха от вуза вчера. С отлична оценка - над 5,50, са оценени 31 изпитни работи. 18 на сто от кандидатите пък са вързали между 3 и 3,50. Оценка "добър" са получили 283-ма младежи, като 153-ма са с бележка между 3,50 и 4, а 130 са изкарали между 4 и 4,49.

Петиците са точно 200, като 110 кандидат-висшисти са с оценка между 4,50 и 4,99, а 90 кандидат-студенти са с резултат от 5 до 5,49.

От общо над 1117 работи 2 са анулирани, съобщиха още от Алма матер.

Тазгодишните проверяващи се изумили от начина, по който някои младежи разместили думите в цитат от Яворовото стихотворение „На нивата".

Вместо да напишат „като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия"

те сътворили бисера

„като няма орисия, плюл съм в тая прокопсия"

Беден речник и ниска грамотност отново са основните проблеми на зрелостници, коментира шефът на изпитната комисия по български език и литература доц. Паулина Стойчева.

„Тези пропуски в изпитните работи се наблюдават вече с десетилетия, за жалост не мога да кажа, че откакто се въведоха матурите, нивото на грамотност се е подобрило", каза още експертката. Тя обясни, че с всяка изминала година

випуските показват все по-слаби умения

в създаването собствени разработки. „В матурата тази задача е избираема, децата нямат стимул да пишат и това води до сериозни проблеми", допълни още Стойчева.

Тазгодишните кандидат-студенти правели елементарни правописни грешки, каквито прилягали на ученици от пети и шести клас. Така например писали „расъдък" вместо разсъдък".

„Запетайките, както и двойните „н" и „т" също често се бъркат", каза още експертката. Тя допълни, че кандидатите са писали горе-долу поравно по двата изпитни варианта. „Тези обаче, които предпочитат да сравняват цитати, в повечето случаи не са се подготвили достатъчно добре за първата тема и затова правят този избор", обясни Стойчева. На изпита младежите трябваше да изберат между темата „Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов" или да съпоставят цитатите „И сякаш аз не съм живеел никога, и зла измислица е мойто съществуване!" от стихотворението „Повест" на Атанас Далчев и „За него, живота, направил бих всичко" от „Вяра" на Никола Вапцаров.

52% бяха двойките и на предварителния изпит по български език и литература през пролетта, когато отново се падна Яворов.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!