40 са пълните шестици в Техническия университет – София

Публикувано на: 21.07.2012 | източник: Академика
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

ТУ-София пръв от висшите училища извърши класирането, седмица след редовния конкурсен тест. Само за първия ден (17 юли) 10% от класираните са се записали. По традиция университетът прави две класирания, второто от 23 юли е окончателно.

За 3432 явявания на проведените изпити слабите оценки са 9.8%, 5.4% са отличните и 40 пълни шестици.

Усилията на ръководството на ТУ – София през изминалата година, да популяризира пред обществото привлекателността на инженерната професия, дадоха резултат. По думите на зам.- ректора по учебната дейност и акредитация проф. Георги Михов, беше извършена безпрецедентна кандидатстудентска кампания и въпреки продължаващия демографски спад кандидат-студентите са повече от миналата година – 3277 за София и 1050 за Пловдив и Сливен.

ТУ – София направи доста промени в балообразуването и организацията на приема за 2012 г. Като много успешна стъпка е признаването на матурите по БЕЛ за равностойни на матурите по математика. Близо 800 са кандидатите, посочили за балообразуваща оценката си по БЕЛ. Направеният анализ показва, че преобладаващата част от тях имат и положена матура по математика, но оценката им е по-ниска.

Другият успешен ход са двата предварителни изпита в провинцията. Около 1000 кандидати от 20 града в страната са положили входящ тест близо до родното си място и дори в училището, където учат, което е антистресово и икономически по-изгодно.

Традиционно интересът към специалностите компютърни системи, комуникации, електроника, авиационна техника, автоматика и електроспециалностите се запазва. Засилен е интересът към инженерния дизайн, уникална перспективна специалност на границата на изкуството и техниката. Ръководството на Университета е обнадеждено, че ще изпълни държавната поръчка, която за бакалавърската степен е леко завишена.

И през тази година продължава започнатото адаптиране на учебните планове и програми, с цел те да бъдат ориентирани към потребностите на индустрията и пазара.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!