130 шестици на изпита по история

Публикувано на: 24.07.2012 | източник: Монитор | автор: Мариана Първанова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Златният век на Симеон пълни Софийския университет
130 шестици на изпита по история
Факултетът отчита успешна кампания

130 са отличните оценки от тазгодишния кандидатстудентски изпит по история, съобщи за „Монитор" председателят на изпитната комисия доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски". Преобладаваща част от пишещите са избрали темата за политическия възход по времето на цар Симеон, докато само 119 са се решили да разсъждават върху Съединението (1885) и неговата защита. Златният век на българската държава е донесъл 124 отлични оценки на кандидатите, докато Съединението - едва 6.

„Ако към тези отлични оценки добавим резултатите от предварителната кандидатстудентска кампания, то това означава, че над 200-250 души могат да продължат обучението си в Софийския университет на базата на отличните оценки, които са получили", добави още доц. Митев. Общо 1226 са се явили на изпита по история - почти толкова, колкото и миналата година. До приключване на броя не бяха излезли официалните резултати за слабите оценки, но се очаква те да бъдат по-малко от предходните години, тъй като темата за Симеон е сравнително добре позната на кандидат-студентите.

На изпита по история на България преди година

кандидатите показаха по-лоши резултати

През лятото на 2011 година кандидатите бяха 1500, или с над 300 повече от т.г. Предпоследният изпит ще се помни с темата „Териториално разширение и централизация на България през 9 век", която се пада три поредни години в университета. Слабите оценки тогава бяха 32,87 процента, а от 5,50 до 6,00 получиха 83-ма бъдещи студенти.

 Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!