Кандидат-студентите отписаха математиката

Публикувано на: 27.07.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В Софийския университет кандидат-студентите отписаха математиката
Задачите останаха последни в класацията по желани специалности

Математиката е в дъното на класацията на най-желаните специалности в Софийския университет. Това става ясно от данните от заявените желания на кандидат-студентите за първо класиране в Софийския университет. Едва 10 младежи са посочили специалността математика като първо желание. За сметка на това 415 от тях са класирали на водеща позиция в предпочитанията си компютърни науки. Толкова са кандидатите и за софтуерно инженерство.

„От години се наблюдава тенденцията кандидатите да

записват специалности с модерни имена

с надеждата да се реализират бързо. Затова и математиката, физиката и химията не са сред най-посочваните специалности, макар че в страната ни има остър недостиг от такива специалисти", коментираха експертите от Алма матер. Към специалността квантова и космическа теоретична физика са проявили желание едва 23-ма кандидати.

Традиционно най-желаните специалности в Алма матер са психологията и правото. 1229 младежи се виждат като бъдещи психолози и са посочили професията на първо място. Отделно 4568 са включили тази специалност в списъка си. Както „Монитор" писа, въпреки че кандидатите могат да запишат психологията само с оценка от матура, дори и шестицата в дипломата не ги урежда, защото се умножава с по-нисък коефициент спрямо конкурсния изпит.

Правото остава по-назад в класацията

на тазгодишния випуск. То е първата и най-желана специалност за 927 кандидат-студенти. Никак не са малко и кандидатите за фармация, която Алма матер разкри тази година. 588 младежи са я посочили на първо място в класацията си. Силен интерес има и към публичната администрация, компютърни науки, социални дейности и английска филология.

Най-голям наплив за задочно обучение има във Факултета по училищна и предучилищна педагогика. 1179 младежи са посочили специалността социална педагогика на челна позиция в списъка си.

Резултатите от първото класиране

в Алма матер ще станат ясни в понеделник. В Икономическия университет обаче те излязоха още миналата седмица. Най-желаните специалности там са счетоводство и финанси. До 28 юли желаещите да учат в УНСС трябва да се запишат или да подадат заявление за участие във втория етап на кампанията. Това създава известно неудобство на кандидат-студентите, които са кандидатствали и в Алма матер, защото чак в понеделник ще разберат дали и какво са приети там.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!