СУ търси 30 студенти по право от други вузове

Публикувано на: 30.07.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

30 студенти по право от други български висши училища могат да се прехвърлят в Юридическия факултет на Софийския университет.

Правилата за преместване на студенти от други факултети на СУ и от други висши училища са публикувани на сайта на висшето училище. Само в редовно обучение ще бъдат приети 19 студенти, но има изискване от кои университети да са кандидатите - 10 възпитаници на Великотърновския университет, 5 студенти от Русенския университет, по двама от Пловдивския и от УНСС. За прехвърляне в редовно или задочно обучение ще бъдат приети двама кандидати от Югозападния университет и по трима от Варненски свободен, Бургаски свободен и Нов български университет.

47 са местата за студенти от СУ, които се обучават в други специалности, но искат да учат право. В този случай се изисква завършен I курс и успех поне 5.00. За кандидатите от други вузове изискванията са по-строги - те могат да се преместят след завършен I или II курс, но успехът от следването трябва да е поне 5.50. Друго изискване към всички е да са издържали успешно кандидатстудентските изпити по история на България и по български език и литература. Желаещите да учат медицина в СУ трябва да са студенти по същата специалност от други университети в страната. Право на прехвърляне имат студенти, които са завършили I или II курс. Минималният изискуем успех е 4.50.

Другите факултети също имат подобни правила за прехвърляне на студенти, но някои от тях нямат изискване за успех на кандидатите. При всички случаи желаещите да сменят специалността или университета си не трябва да са се пробвали в предходните години. Преместените студенти могат да минат в по-горен курс, ако имат до 3 приравнителни изпита. Положените в други вузове изпити се признават, ако има припокриване на 80% от учебния материал.

Документите на желаещите да се прехвърлят се подават от 27 до 31 август 2012 г.

КОЛКО СТРУВА

Освен определената годишна такса за обучение студентите, които се прехвърлят, трябва да платят и издръжката за обучение, определена за съответната специалност. Това се налага, тъй като в бюджета на СУ не е предвидена бюджетна субсидия за кандидатите, които евентуално ще бъдат прехвърлени. През следващите години за студентите остава задължението да плащат само таксата за обучение.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Калоян Паргов: Витоша трябва да е достъпна, решението е възстановяване на въжените линии

  Наблюдател на Bloomberg: Путин дава време на Зеленски да убеди украинците, че формулата на Щайнмайер не означава капитулация

  Global Times: Хонконгските «двойни стандарти» се върнаха срещу Запада като протести в Каталония

  Полк с комплекс “Ярс-С” започва бойно дежурство в Барнаул от ноември

  Министерството на отбраната на Русия е получило тази година 38 крилати ракети “Оникс”

  До края на годината военните в Русия ще получат осем нови ударни “Алигатори”

  С-400 свалиха крилати ракети при Астрахан

  Министерството на отбраната на Русия получи последният от шест поръчани дивизиони “Тор-М2”

  CNN: Тръмп хвали сделката с Турция, но това не е никакво примирие

  Welt: Викайте стопанина — без Русия сигурно примирие в северната част на Сирия не може да бъде сключеноЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!