365 места остават незаети след второто класиране в СУ

Публикувано на: 08.08.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Нулев интерес за специалностите с физика при жените

Общо 365 места остават незаети след второто класиране в Софийския университет. Други 575 са приети над определената държавна поръчка заради дублиране на баловете на кандидатите. Това показват обобщените резултати от второто класиране в Софийския университет.

Почти нулев е интересът сред жените към физиката и някои от икономическите специалности. Например бройката за икономика с английски език, която е само редовно обучение, е 30 места за жени, но са класирани 10 кандидатки. Тази специалност не се радва на особен интерес и сред мъжете - там свободните места са 8. Няма класирани жени за обучение по химия и физика, инженерна физика, комуникации и физика и електроника, физика, физика и математика. 17 кандидати по-малко са класирани сред жените за обучение по химия. Свободните места за приложна математика са 6 места, а за статистика - 8. Незаети са 10 места в специалност руска филология. 13 бройки в славянски филологии остават свободни за третото класиране.

При мъжете свободните места са предимно в специалности, които са на чужд език, а програмите по природните науки се радват на по-голям интерес в сравнение с жените. След второто класиране изненадващо остават 2 незаети места в скандинавистика с немски - една от специалностите с най-високи приемни балове. В специалност европеистика също има свободни бройки - 5 места за обучение на френски. Няма кандидат, който да е класиран за европеистика с испански, макар че плановият прием е за 6 мъже редовно. Желаещите да учат стопанско управление с немски имат големи шансове за следващото класиране - свободните места в тази програма са 15. За обучение по изобразително изкуство могат да се класират 10 кандидати. Неясното бъдеще на втората атомна централа явно разколебава кандидатите за ядрена техника и ядрена енергетика - при 10 места за държавна поръчка на второ класиране са приети само 5 кандидати.

Сред специалностите, в които заради дублиране на балове са приети повече кандидати, са медицина, история, предучилищна и начална училищна педагогика, информатика, българска филология, комуникация и физична електроника и др. Малко над държавната поръчка са и класираните кандидати за право.

ЗАПИСВАНЕ

Записването на приетите ще бъде от днес до петък включително. Резултатите от третото класиране ще бъдат обявени на 14 август, а щастливците ще потвърдят желанието си да учат в СУ от 15 до 17 август.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Не просто разходка — Focus не изключва промени в ядрената програма на Пхенян след дефилето на Ким на бял кон

  Bild: «Поне да разбираше от политика!» — Ердоган оскърби ръководителя на МвНР на Германия, представяйки го като дилетант

  Френски експерт: Путин е единственият, който е способен да повлияе на Ердоган в Сирия

  Дронът „Ловец“ за първи път през 2020 година ще използва оръжие по време на изпитания

  Разположиха по западните граници на Русия най-новите изтребители

  Екипът на Зеленски е готов да воюва за бялата раса и да подкрепи Холокоста?

  Le Monde: Маршът на националистите в Киев е предупреждение за Зеленски

  Блестяща, безкръвна победа за Сирия и Русия. Новата геополитическа реалност

  Андрей Фурсов: За неизвестните епизоди от управлението на Борис Елцин (Видео)

  Владислав Шуригин: Скок на гребло или уроци по кюрдскиЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!