Кандидатите за инженери намаляха двойно

Публикувано на: 23.08.2012 | източник: Монитор | автор: Цветелина Стефанова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

ПРОФ. МАРИН ХРИСТОВ, ректор на Техническия университет – София
Кандидатите за инженери намаляха двойно
Голям е интересът към електронния дизайн и индустриалния мениджмънт

- Проф. Христов, защо според вас намаляват желаещите да учат инженерни науки?

- Първо, това е много ясно изразена световна и особено европейска тенденция в последните 5-10 г. Специално за България обяснението е, че инженерните кадри нямат определен авторитет и тежест. Заплатите им не са високи. Втората причина е, че обучението в инженерните специалности е много по-трудно, отколкото в обикновените и много младежи предпочитат просто 5 г. да си поживеят по-леко, отколкото да учат толкова много.

- Има ли статистика колко по-малко студенти кандидатстват сега в сравнение с преди години?

- Има. При средно 2000 студенти, които приемаме годишно, допреди четири-пет години имахме над 7 - 8000 кандидати. Преди 3 години кандидатите станаха 5000, миналата - 3500, а през тази година са 3600.

- Kакви са резултатите от тазгодишните кандидатстудентски изпити? Каква е тенденцията - по-високи или по-ниски резултати?

- Кандидатстудентските изпити са само една от възможностите за прием, като през тази година въведохме много други алтернативи. Освен стандартните оценки по физика и математика от дипломата, решихме, че ще използваме и оценката по български език и литература. Опитахме се да привлечем добри ученици от гимназиите, които да насочим към технически специалности. В съвременното инженерство нещата много бързо се развиват и не всичко е математика. Затова даваме възможност да се кандидатства и с български език и литература за тези кандидати, които са показали достатъчна интелигентност и задълбоченост в работата си. За да си инженер, вече не е необходимо да знаеш всички формули и да смяташ сложни задачи, всичко това се прави от компютъра. По-важно е да се вземат важните решения. През тази година, за мое учудване, успехът от кандидатстудентските изпити беше по-висок от миналата година. Нашите кандидат-студенти не избират всички специалности, само за да влязат, а повече от половината посочват тъкмо определени специалности, към които се стремят. Младежите, които кандидатстваха с български език и литература, се насочиха към мениджърските специалности.

- Кои са най-желаните специалности?

- Традиционно това са компютърните науки и комуникации. През тази година интерес имаше и към някои сравнително нови специалности като роботика, която се изучава под формата на компютърно проектиране в машиностроенето, или телекомуникации, мехатроника и електроника. Традиционно е голям интересът към електронния дизайн и индустриалния мениджмънт, както и към стопанското управление.

- Има ли специалности, в които ще обявите нулева година заради липсата на студенти?

- Ще обявим дати за допълнително записване за специалностите, в които има свободни места.

През тази година имаме нова специалност инженерна физика. Аз очаквах към нея да има доста голям интерес, но за съжаление както в СУ, така и при нас, няма голям наплив. Хидравлична и пневматична техника е една много хубава специалност и за мен е необяснимо защо няма желаещи. Топлоядрена енергетика - също.

- До края на август всички университети трябва да представят сканирани дипломите, които издават. Ще се справите ли с тази задача?

- Да ние ще успеем да ги вкараме в националния регистър. Традиционно ние раздаваме дипломите си около 8 декември и нашите документи, които са около 1700, са готови.

- Знаете ли какъв процент от завършилите инженери в ТУ успяват да се реализират на пазара на труда по специалността си?

- В последните 10 г. правим проучване сред абсолвентите. Над 90% от завършилите магистратура декларират, че работят, а между 70-80% работят по специалността. При бакалаврите този процент е по-нисък 75-80 на сто вече работят, а около 50-60% - по специалността.

- Какво ново ще има в TУ през новата учебна година?

- В момента подготвяме силно разширяване на практическото обучение. Стандартната обработка със струг вече не е актуална. Всичко се управлява от компютър и е много по-интелигентно. Поради тази причина ще организираме по друг начин практическото обучение. В момента се разглеждат и варианти за интердисциплинарни специалности между няколко факултета. Те ще бъдат предимно на английски език, т.е. от тях ще могат да се възползват и младежи от съседните държави.

- Какъв е броят на чуждестранните студенти в ТУ?

- Досега приемахме младежи най-вече от Турция, но имаме амбиция да приемаме кандидати и от Гърция, Сърбия и Македония. Може да е странно, но имаме студенти и от Франция, Англия и Германия. Обучаваме около 1600 чуждестранни студенти, 1500 от тях са младежи от Турция. Опитваме се да привличаме студенти от всички страни, защото освен на английски има дисциплини и на френски, и на немски език.

- Предлагате ли популярното напоследък дистанционното обучение?

- Имаме център за дистанционно обучение и отделни курсове. Те са предимно в т. нар. IT сектор, компютърни системи, комуникацията, електрониката. Целта е за следващата учебна година да предложим един много голям набор от дисциплини. Към някои специалности има интерес и от Виетнам.

- Върху какви нови изобретения работят вашите студенти? Какви са най-големите ви постижения ?

- Университетът през тази година е създал специален фонд, който да подпомага преподавателите финансово, за да регистрират изобретенията си. С помощта на нашия научноизследователски център, където се събират парите от всички малки отчисления и проекти, ние не ги харчим просто ей така - навсякъде по малко, а ги събираме и разпределяме за определени задачи. През миналата година всички пари бяха дадени за докторанти, за да могат да си направят проекти и да си довършат задачите. Освен това създадохме 3 докторантски училища, като някои от тях са свързани с национални проекти. Имаме заделени пари за младите учени, за да посещават международни форуми и лаборатории и школи. Например по темата за електромобила всичко се движи само от студенти. Нашият отбор е от 30 човека. Авиационната техника е много желана специалност, защото единственото място за бордови инженери и поддръжка е в нашия университет. Те имат много интересни идеи. В този факултет се прави един тунел за изпитване на аеродинамичност и различни летателни апарати. Това е уникално за България. Нашите студенти спечелиха и конкурс от „Нокия", като разработиха софтуер, който се продава в магазините.

- Ще промените ли таксите през тази учебна година?

- През тази година увеличихме таксите с 40 лева годишно, но ще поощрим добрите студенти с еднократни ректорски стипендии. Всички студенти с успех над 5.50, те са около 500 души, ще получат допълнителна еднократна стипендия в размер на 200 лв.

- Съгласни ли сте с претенцията на бизнеса, че висшистите не са достатъчно квалифицирани и не отговарят на изискванията на пазара на труда?

- Нещата имат две страни. Бизнесът в областта на индустрията в България има редица световни предприятия с филиали у нас. С всички от тях ние имаме официални договори за сътрудничество и съвместни разработки, като обучаваме студенти конкретно за техните нужди в специални школи и семинари. Всяка фирма обучава по 10-15 човека.

От друга страна, някои предприятия очакват, че току-що завършилият студент, като го назначат, още от първия ден ще заработи точно по конкретния проблем. Спецификата в инженерната област е много различна и ние обучаваме нашите студенти колкото е възможно по-широкопрофилно. Те трябва да могат да се оправят по-нататък в живота с най-различни неща. Няма как да не се премине един преходен период, в който младите инженери да се пригодят към конкретната работа. И чак тогава вече може да се оцени доколко те са качествено подготвени или не.

Има и друг много голям проблем - мнозина от най-добрите ни млади хора напускат страната. Трябва да ги задържаме тук.

- С какви компании работят и по какви проекти? Има ли интерес към вашите студенти от страна на чужди компании?

- Да, работим много добре например с „Хюлет пакар", които обучават годишно над 200 човека. В областта на микроелекрониката IBM създадоха преди няколко години център за проектиране на интегрални схеми и всички специалисти са от нашия университет. В последните години известни компании в областта на машиностроенето работят с нашите факултети. Имат конкретни договори за студенти и изследователски програми. Нещо повече - в рамките на една от новите инициативи за създаване на технологичен парк в София се оказа, че нашите предложения са едни от най-интересните и вече се договаря разкриването на конкретни лаборатории и се уточнява с кои западни и наши фирми ще работят.

- В последната година сте открили в университета 35 нови лаборатории? Те имат ли пряка връзка с бизнеса ?

- Повечето са свързани с различни големи фирми, които откриват при нас лаборатории с идеята да обучаваме студенти в областта, в която фирмата работи. Има и лаборатории, които се финансират от самия университет.

- Колко студенти годишно отпадат?

- По груба сметка при нас отпадат между 25 и 30% от студентите. Болшинството от тях отпадат още в първи и втори курс, защото имат пропуски в средното си образование и не могат да се справят.
.
Визитка
Роден е през 1949 г.

Завършил е Техническия университет - София като магистър - инженер по електроника и микроелектроника. Защитил е докторска дисертация по научната специалност „Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране в Микроелектрониката"

От 1989 до 1995 г. и от 2005 до 2011 г. е декан на Факултета по електронна техника и технологии. Бил е зам.-ректор по учебната дейност.

От есента на 2011 г. е ректор на ТУ-София.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!