39% от българите съветват: Следвайте в България

Публикувано на: 17.10.2012 | източник: Вести
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини


Частното образование се ползва с по-ниско доверие у нас в сравнение с публичното.

Това показват данните от проучване на "ББСС Галъп интернешънъл" (gallup-bbss.com), проведено между 14 и 20 септември.
Близо две трети от българите заявяват доверие в общинските и държавни училища и висши учебни заведения - 61%. 20% от запитаните не могат да отговорят, а отрицателно са отговорили 19%.

Когато става дума за доверие в частните училища и университети, мненията са по-скоро поделени между "да" и "не". В същото време близо половината от пълнолетните българи смятат, че училищното образование у нас върви към по-лошо. Следването в чужбина остава предпочитан вариант сред младите хора.

Мненията са разделени почти поравно в отговор на хипотетичния въпрос "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали" -

39% биха препоръчали да се следва в България, а 35% - да се следва в чужбина,

26% не могат да преценят. По-младите, живеещите в столицата и хората с по-високи доходи изглеждат по-склонни да препоръчат чужбина. България пък е най-честият отговор при по-възрастните.

Въпросът "Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата?" не дава оптимистична картина. Най-големият относителен дял на оптимисти за училищното образование сред различните възрастови групи е сред хората на възраст между 18 и 25 години.

Обнадеждаващото е, че това е възрастовата група с най-пресни впечатления от текущото училищно образование. Смущаващото е, че дори и в тази "по-оптимистична" група са разделени поравно онези, които казват "към по-добро" и "към по-лошо". В по-горните възрастови групи и негативните отговори натежават.

В подобни въпроси често се оглежда един по-траен масов скептицизъм по отношение на развитието на различните сектори в страната въобще, коментират от "Галъп".

Донякъде контрастно на този фон стоят привържениците на ГЕРБ - сред тях, например, по-висок е делът на оптимистите за училищното образование у нас.

Данните показват необходимостта от по-подробно изследване върху образователната система у нас. То би могло да разкрие положителните страни и недостатъците в нея в контекста на пазара на труда и цялостната икономическа ситуация.

 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!