СУ мести кандидатстудентската кампания през юни заради изборите

Публикувано на: 01.02.2013 | източник: Сега | автор: Елена Несторова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Изпитите за прием в Софийския университет тази година ще бъдат през юни - дни преди да излязат резултатите от матурите. Редовната кампания в най-големия университет започва на 1 юни с един от двата най-масови изпита - по история на България. Другият - по български език и литература, е на 9 юни. Според графика на просветното министерство оценките от зрелостните изпити, които може да се използват за вход в СУ, ще бъдат обявени до 10 юни.

Само в 8 специалности няма да се влиза с оценките от матурата - медицина, право, фармация, археология, връзки с обществеността, журналистика, книгоиздаване, балканистика. Крайният срок за подаване на документите за явяване на изпит е 23 май.

Предварителната кампания за кандидатстване също ще подрани - първият изпит е на 17 март по журналистика, а последният е на 21 април по история на България. На 7 април ще бъде препитването по български език и литература. Документите за ранната кампания се подават от 18 февруари до 8 март. Таксата за явяване на изпит и за двете кампании остава без промяна - 30 лв. на изпит.

Както "Сега" вече писа, Академическият съвет на СУ реши таксите за обучение да се повишат. Така бъдещите медици ще плащат със 75 лв. повече - 1000 лв. на година. За колегите им от другите специалности сумата, която трябва да внасят, се повишава с 20 до 60 лв. на година. Повишението не се хареса на студентите и те се заканиха да протестират. От университета коментираха, че ще търсят диалог, за да не се стига до протести.

НОВОСТ

"Южна, Източна и Югоизточна Азия" е новата бакалавърска програма, по която ще се приемат студенти от учебната 2013/2014 г. Желаещите да я изучават ще трябва да издържат успешно изпита по английски език. Промяна има и в програмата за обучение по немска филология - в нея ще има свободноизбираем модул за изучаване на скандинавски езици. Така желаещите да изучават скандинавистика, които не успеят да се класират, ще могат да изучават тези езици в рамките на другата специалност, обясниха от СУ.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!