1345 кандидат-студенти на изпит по литература в СУ

Публикувано на: 07.04.2013 | източник: Кросс
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

"Геройство и срам в "Епопея на забравените" и "Съпоставете цитатите и осмислите в тях проблемите: "Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" и "Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" са изтеглените теми на предварителния кандидат-студентски изпит по литература в СУ "Свети Климент Охридски".

Кандидат-студентите имат право да избират между „Геройство и срам в "Епопея на забравените" на Иван Вазов от цикъла „Епопея на забравените" или по есето, което е от цитати на Христо Ботев („Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" от „Моята молитва") и Атанас Далчев ( „Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" от „Молитва").

Първата тема бе изтеглена от Ангел Острянов от София, а втората - от Лазарина Николова в Зала 65 на Софийски университет. На днешния предварителен изпит по литература се явяват 1345 кандидат-студенти. Студентите в залата реагираха със смесени чувства.

Основните изисквания са да се познава материалът, кандидат-студентите да притежават умения да конструират текст, да интерпретират и да са грамотни, заяви след изтеглянето на темите доцент Иван Иванов - председател на Изпитната комисия.

По думите му в различните кандидат-студентски кампании студентите правят различен избор относно на кой вариант да заложат. Не искам да отговаря категорично, защото не е приятно да го кажа, но нивото на кандидат-студентите в последните години определено пада, призна Иванов.

Според него все по-рядко се срещат по-широки литературно-исторически познания върху съответните епохи. В крайна сметка обаче пропуските са в подготовката или така казано във все по-малкото познаване на литературата, а всичко останало са детайли, заключи той.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!