Гимназисти избират висше с онлайн консулт

Публикувано на: 18.04.2013 | източник: Монитор | автор: Анна Ефтимова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Правят класация на най-търсените професии
Гимназисти избират висше с онлайн консулт
Близо 3000 младежи ще стажуват в “Старт в кариерата”

Учениците у нас ще се консултират онлайн какво висше образование да запишат, така че след това лесно да си намерят работа. В електронния национален квалификационен барометър ще бъдат публикувани прогнози за най-търсените кадри в следващите години. Това ще помогне на гимназистите при кариерното им ориентиране. Класацията на нужните специалисти ще се прави от експерти в областта на пазара на труда след щателно

изследване на бизнессредата

Барометърът е част от проекта „Национално звено за прогнозиране развитието на пазара на труда в България" и ще бъде готов до края на 2014 г.

„Идеята на звеното е в следващите десетилетия да има обективна информация какво може да се очаква от пазара на труда", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Петър Стоянов на конференция за управление на риска. До месец предстои в социалното министерство да бъдат назначени нужните експерти, обясниха пред „Монитор" от ведомството. Резултатите от изследването на нуждите на бизнеса ще служат и при формирането на държавните политики в сферата на пазара на труда. Както „Монитор" писа, през следващите 6 г. с европари ще се финансират само квалификационни

курсове за търсените професии

По този начин ще се избегне парадоксът да има много работни места и в същото време и много търсещи препитание, обясняват експерти. По данни на Агенцията по заетостта през март 388 523 нашенци са били регистрирани в бюрата по труда.

Младежите без работа са

били 80 207

В борбата с безработицата в началото на април служебното правителство отпусна 30,6 млн.лв. за субсидиране на заетост. С тези средства ще бъдат разкрити 15 930 нови работни места по схемите от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". С допълнителните пари ще бъдат осигурени стажантски места за още 1200 младежи по схемата "Старт в кариерата". Така общият има брой ще достигне близо 3000. Това са младежи, завършили средно или висше образование, които ще трупат опит в държавната и общинската администрация. От 2009 г. до края на миналата година 9-месечен стаж по схемата са преминали над 3420 младежи. Тази година кандидатите ще могат да подават документите си още през май, а не както беше до сега - през лятото.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Западните експерти разкриха истинското предназначение на руското оръжие на „Съдния ден”

  Правителството на Германия разказа за причината за задъхването на Меркел в Париж

  Рейтингът на „Слуга на народа“ на Зеленски се снижи в навечерието на изборите

  САЩ решиха да обсъдят с Русия тристранен договор с Китай за ядреното оръжие

  МО на Русия тази година ще получи първата серийна партида от най-новата авиационна крилата ракета

  НАТО днес съвсем няма надеждна военна техника

  Руските кораби за противоминна отбрана проект 12700 превъзхождат чуждестранните аналози

  Сто турски специалисти са изпратени в Русия за обучение на работа на ЗРК С-400

  France Info: Пристигането на С-400 в Анкара е поредния признак на загубата на влияние на САЩ

  Times: Разкритикуваха ръководителя на МВнР на Ирландия за подкрепа на търговията с РусияЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!