Гимназисти избират висше с онлайн консулт

Публикувано на: 18.04.2013 | източник: Монитор | автор: Анна Ефтимова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Правят класация на най-търсените професии
Гимназисти избират висше с онлайн консулт
Близо 3000 младежи ще стажуват в “Старт в кариерата”

Учениците у нас ще се консултират онлайн какво висше образование да запишат, така че след това лесно да си намерят работа. В електронния национален квалификационен барометър ще бъдат публикувани прогнози за най-търсените кадри в следващите години. Това ще помогне на гимназистите при кариерното им ориентиране. Класацията на нужните специалисти ще се прави от експерти в областта на пазара на труда след щателно

изследване на бизнессредата

Барометърът е част от проекта „Национално звено за прогнозиране развитието на пазара на труда в България" и ще бъде готов до края на 2014 г.

„Идеята на звеното е в следващите десетилетия да има обективна информация какво може да се очаква от пазара на труда", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Петър Стоянов на конференция за управление на риска. До месец предстои в социалното министерство да бъдат назначени нужните експерти, обясниха пред „Монитор" от ведомството. Резултатите от изследването на нуждите на бизнеса ще служат и при формирането на държавните политики в сферата на пазара на труда. Както „Монитор" писа, през следващите 6 г. с европари ще се финансират само квалификационни

курсове за търсените професии

По този начин ще се избегне парадоксът да има много работни места и в същото време и много търсещи препитание, обясняват експерти. По данни на Агенцията по заетостта през март 388 523 нашенци са били регистрирани в бюрата по труда.

Младежите без работа са

били 80 207

В борбата с безработицата в началото на април служебното правителство отпусна 30,6 млн.лв. за субсидиране на заетост. С тези средства ще бъдат разкрити 15 930 нови работни места по схемите от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". С допълнителните пари ще бъдат осигурени стажантски места за още 1200 младежи по схемата "Старт в кариерата". Така общият има брой ще достигне близо 3000. Това са младежи, завършили средно или висше образование, които ще трупат опит в държавната и общинската администрация. От 2009 г. до края на миналата година 9-месечен стаж по схемата са преминали над 3420 младежи. Тази година кандидатите ще могат да подават документите си още през май, а не както беше до сега - през лятото.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!