Всеки втори с двойка на изпита по български

Публикувано на: 22.04.2013 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Всеки втори кандидат-студент е изкарал двойка на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет, който се проведе преди две седмици. Слабите оценки са 617, а на препитването са се явили общо 1283 младежи, отчетоха от висшето училище. Пълната шестица е само една, а отличните оценки – 20. Петиците са 131, четворките - 233, а средните оценки – 281.

Царуването на братята Асен и Петър за втора поредна година измъчи кандидат-студентите в Алма матер, които се явиха вчера на предварителен изпит по история. Зрелостниците можеха да избират между две теми - „Възстановяване и развитие на Българското царство (1185-1207 г.)" и „Възстановяване на българската държава (1878-1879 г.)". Изпитът е вход за 21 специалности, а за него се бяха записали 1371 кандидати.

Зрелостниците обаче масово се затрудниха да напишат кой и как е освободил България от византийско робство, както и да опишат периода на руското управление на страната ни след Освобождението. След първоначалната изненада при изтегляне на темата немалка част от кандидат-студентите започнаха да се изнизват от залите. „Не очаквах Асеневци да се паднат пак, нищо не можах да напиша", обясни младежът Румен Иванов на излизане от изпита.

„Повече от половината от кандидатите в моята зала предадоха празни листове, аз успях да напиша само един", разказа и дванадесетокласничката Марина. Нито един кандидат-студент не е хванат с пищов, отчетоха от Софийския университет след края на изпита. Оценките ще бъдат ясни след около 10 дни.

Изпити по история се проведоха вчера и в още два университета - в УНСС и във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!