Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

Публикувано на: 12.03.2014 | източник: БГНЕС
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".

 В момента университетите изтръскват джобовете на младежите, които искат да следват, с таксите за явяване на кандидатстудентски изпити. А кампаниите на повечето вече са целогодишни.

Идеята обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на дискусия за висшето образование, организирана от в. "24 часа".

Прост пример - с медицината. Висшите училища, които обучават лекари, са се договорили да не дублират датите за изпити.

В такъв случай кандидат-студентът може да обиколи няколко града, за да е сигурен, че ще е вътре. Хипотетично може да държи изпитите в цели 4 университета и 2 факултета.

Държат се химия и биология. В Медицинския университет в София обаче за първия изпит вземат 60 лв., а за втория - 30. Същото е в Медицинския университет във Варна, Пловдив и Плевен.

Подобно е положението и с другите специалности и университети. Софийският университет иска от кандидат-студентите си по 30 лв. за изпит. В Университета за национално и световно стопанство първият изпит е 50 лв., а следващите по 20 лв. в рамките на една сесия обаче.

В Техническия университет в София вземат 30 лв. за кандидатстване, а отделно по 20 лв. за явяване на изпит. Кандидатстудентските кампании са през април (предварителни) и юли (редовни).

Ако например младеж реши да се пробва в специалността "Икономика" с английски език в Университета за национално и световно стопанство и твърдо се явява на двете предварителни сесии, както и на юнската, ще похарчи 210 лв.

Сметката е следната: трите явявания на кандидатстудентския изпит по география на България излизат 150 лв. Трите конкурса по английски език (като втори) пък са 60 лв. Това се случва по изключение.

Таксата, разбира се, набъбва при проба и в друг университет.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!