Германия иска стаж от кандидат-студенти

Публикувано на: 27.09.2014 | източник: ПИК
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

 Новият хит сред кандидатите е Германия, която по брой на приети студенти в последните години догонва Острова. 1500 младежи са приети там миналата година, като бройката е скочила 10 пъти от 2000 г.

И последната провинция в Германия свали таксите за студенти - от тази година навсякъде в университетите на страната се учи безплатно. Новост обаче е, че в последните години немските университети започнаха да въвеждат допълнителни критерии, с които да пресяват мераклиите. Причината е големият наплив от отличници, сред които и вузовете трудно се ориентират. За специалности като медицина например университетите приемат с над 5,90 и дори с пълен отличен. А българчетата по ред причини, сред които и по-ниските изисквания в нашите школа, по-лесно изкарват високия успех. Затова пък в препъникамък често се превръща изискването да са имали допълнителни занимания по избраната специалност - например стажове или практики. В немското средно образование последните години задължително включват стаж.

Българчетата обаче не карат практики в родното училище и това силно ги затруднява. Всички кръжоци и клубове по интереси, които са свързани с избраната от тях специалност, са добре дошли в CV-то. Друга новост е и фактът, че все повече университети в последния момент поставят условие за интервю на място, когато не могат да отсеят от равни кандидатури. За медицина пък задължително се държи тест по химия и биология. Иначе плюсовете на немското образование са ясни за всеки - безплатно, високорейтингово и почти нулева безработица сред висшистите, завършили там. Нужни са пари само за издръжката на студента, като тя варира според града, пише "Стандарт".

В Дрезден може да е 600 евро, а в Мюнхен - 1000. Двустаен в Магдебург има същия наем, колкото стая в Мюнхен, а настаняването по принцип е най-високият разход. Другият е здравната застраховка, която струва над 70 евро на месец, но тя не е задължителна.

Интересното е, че от тази година с изпит ще ни сюрпризират и някои университети в Холандия. Те въвеждат тест по математика по стандартите на образованието в Ниската земя, които не съвпадат с нашите. Мераклиите да учат там икономика или информатика например могат да се обърнат към университетите и да поискат да им изпратят ориентировъчно примерни тестове, или да ги вземат от сайта на университета.

Дания пък затяга приема за европейски граждани за сметка на своите жители. Тази година с преференции ще бъдат датчаните, а бройките за чужденци ще бъдат по-оскъдни. Тези промени в образователното законодателство на страната са приети през 2013 г., но започват да важат от 2015 г. Подробности за приема в чужбина може да бъдат видени по време на поредицата образователни изложения, които предстоят в страната. Първото от тях - на "Дарби", стартира на 21 и 22 септември в столицата, а след това ще обиколи Бургас, Варна и Плевен.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!