Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Публикувано на: 31.01.2018 | източник: Едланта
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

1.Какъв е срокът за подаване на документи за кандидатстване в Германия?

Крайният срок за кандидатстване в по-голямата част от университетите в Германия е 15 юли. За специалностите в сферата на изкуствата, музиката и дизайна, обаче, сроковете за кандидатстване са по-ранни. По-ранни срокове за кандидатстване имат и голяма част от бакалавърските специалности на английски език и магистърските програми.
За летния семестър, крайният срок за кандидатстване е 15 януари.

2.Все още ли Германия е на второ място в класацията "Най-желани дестинации" след Великобритания?

Да.. За последните пет години средно 2000 български студенти се записват в университети в Германия. Това до голяма степен се дължи на добрата подготовка по немски език на кандидатите, които се съревновават за прием в едни от най-селективните университети.
Други предимства на висшето образование в Германия са безплатното и достъпно обучение, кандидатстването без приемен изпит,това, че може да кандидатствате в неограничен брой висши учебни заведения. Също така има богат избор от традиционни и модерни специалности. Студентите получават световно призната диплома и имат много възможности за работа на непълен работен ден по време на следването.

3.Какви са таксите в Германия? Има ли промяна на таксите спрямо миналата година в Германия и какви са промените – повишени или понижени такси?

Повечето университети в Германия са държавни. Образованието в тях е безплатно,но има административни семестриални такси –обикновено те са между 150 и 250 евро на семестър, в зависимост от университета.
Може и да има допълнителна такса от около 100 евро за „Semesterticket“, с която се покриват разходите за транспорт за целия семестър.
Магистърските програми в Германия също са безплатни, студентите заплащат само административните семестриални такси и ползват безплатна карта за градски транспорт, право на общежитие и т.н. Условието е да продължат образованието си в сфера, сходна с бакалавърската им степен.
Докторската степен също е безплатна в Германия или поне за първите 6 месеца в зависимост от избраната специалност и университет. Има административни такси между 150 и 200 евро на семестър.

4.Кои са най-престижните университети в Германия?

Преди шест години германското правителство за първи път организира състезание между университетите за най-добра научна дейност. Откроени бяха най-силните университети и научни центрове, които получиха и финансови стимули за своята академична дейност. Оттогава 9 университета носят титлата "елитен“ : университетите в Гьотинген, Хайделберг, Констанц и Фрайбург, Свободният университет в Берлин, двата университета в Мюнхен – Техническият Университет Мюнхен и Лудвигс-Максимилиан Университет Мюнхен, Университет KIT Karlsruhe и Техническият Университет в Аахен.

5.С какво са известни тези най-престижни университети ?

Германия е една от страните, които привличат най-много чуждестранни студенти. Наскоро Дойче Веле направи класация за най-предпочитаните университети в Германия.

6.Кои са най-желаните специалности в Германия като цяло от всички студенти?

Сред най-желаните специалности в Германия се нареждат компютърните науки, инжeнерните специалности и медицинските специалности. Традиционно голям е и интересът към бизнес администрацията, архитектурата, правото, медиите и комуникациите.

7.Кои специалности са най-предпочитани в Германия от българските кандидат-студенти и защо?

През тази година прави впечатление фактът, че българските кандидатстуденти не се страхуват да кандидатстват за специалности, които се славят с труден прием и сложен процес на обучение. Със съдействието на ЕДЛАНТА български студенти ще учат „Авиационно инженерство“ или „Строително инженерство“ в топ университети в Германия като Техническия Университет Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгардт.
Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. Наши кандидати са приети във водещи университети като ЛМУ Мюнхен, Хумболдт Берлин, Университет Фрейбург.
Разбира се, не на последно място е интересът към специалността „Бизнес Администрация“/BWL/. Кандидати на ЕДЛАНТА са приети в Университет Манхайм, който от години е на първо място в Германия за тази специалност.

9.Високи ли са изискванията за прием в университетите в Германия?

Изискванията за прием в Германия са реалистични и постижими за нашите кандидати.
В Германия има изключително богат избор на специалности, като 90% от бакалавърските програми се изучават на немски език.

10.Какъв процент от българските студенти, заминали за Германия остават там? Малко ли са тези, които се завръщат в България? Или напротив?

В Германия всяка година се записват над 100 000 чуждестранни студенти, което е 10% от общия брой студенти в страната. По брой студенти в Германия, България заема 5-то място. Тенденцията е все повече български студенти, завършвайки висшето си образование в Германия, да се завръщат и реализират успешно в България.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Радев: Можем да преодолеем кризите и да сбъднем мечтата си за България само със знанието, таланта и обединените усилия на цялата нация

  Президентът: Външната ни политика трябва да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява последователно навън

  Радев: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати

  Ще поеме ли Нинова риска да участва с воденичния камък от своето наследство?

  Средният доход на глава от населението в Китай през 2021 г. $460 на месец, което е увеличение от 9,1% от 2020 г.

  Юрий Тавровский: Вирусите от Алмати заплашват Китай и Русия

  Украйна: Хладилникът и телевизорът се вкопчиха в смъртоносна хватка

  САЩ и ЕС отхвърлиха възстановяването на сферите на влияние на Русия в Европа

  Путин започва да формира антиглобалистки фронт. Президентът на Иран идва в Москва

  По света се увеличава търсенето на руски миротворциЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!