Частните школа свалят таксите с 1200 лв.

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

С около 1200 лв. ще паднат таксите в частните училища, след като държавата започне да превежда и за техните ученици годишната издръжка, изплащана в момента на държавните школа.

Това се предвижда да се случи от учебната 2013/2014 г., каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. С тези пари частните школа ще финансират само дейностите по учебния план, като всички допълнителни екстри ще продължат да се плащат от родителите. Наред с училищата държавата ще отпуска

субсидия и за децата в частните детските градини

„Техните родители също плащат данъци, а наша грижа е да осигурим равен достъп до образование на всяко дете", каза зам,-министър Милена Дамянова. За издръжка на частните ученици са заделени около 10 млн. лв., поясни Красимир Вълчев, главен секретар на просветното министерство. Финансовите инспектори от общините и Сметната палата ще следят стриктно как се харчат парите в учебните заведения. Частните ученици в страната са около 8000-9000, а годишните им такси варират между 2000 и 5000 лв. С финансовото рамо, което им удря държавата сега,

те ще паднат до около 800 - 3800 лв.

Ако родителят обаче иска да осигури екстри на детето си, като например това да учи в паралелка с не повече от 10 деца, той ще трябва да заплати допълнително за този лукс.

В тези училища учат най-вече децата на лекари, професори и много интелектуалци, коментира и просветният министър Сергей Игнатов.

За частните училища обаче не се предвижда допълнително финансиране, както за държавните и общинските училища. С въвеждането на новия закон се предвижда школата да подлежат на външна оценка от страна на Националния инспекторат по образование. Инспектирането ще се извършва от учители, директори, експерти от общините. Училищата отличници, получили най-високи оценки, ще получават допълнително финансиране и сами ще решават в какво да вложат парите. Тези, които пък са получили малко по-ниска оценка, също ще получат средства, които обаче ще им бъдат дадени целево за решаване на основните проблеми.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!