Държавата ще дава 10 млн. лв. на година за частно образование

Публикувано на: 15.02.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

На третата година от мандата си ГЕРБ се заема с реформа в средното образование. Двете основни промени са въвеждането на нова образователна структура и на държавно финансиране за частните училища. Идеите са записани в проекта на нов закон за училищното образование, който вчера беше представен от министъра на образованието Сергей Игнатов и заместника му Милена Дамянова.

Частните училища ще получават държавно финансиране само за отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците. Средствата от републиканския бюджет ще се отпускат на принципа на делегираните бюджети за държавните и общинските училища - спрямо разходите за издръжка на 1 ученик за съответната община. За 2012 г. разходите за издръжката на 1 ученик варират от 1195 лв. до 1475 лв. Не е изключен обаче и вариант да има отделен разходен стандарт само за частните училища.

От министерството твърдят, че частните училища трябва да намалят таксите с толкова, колкото получават от държавата. Такъв текст в закона обаче няма, а очакванията на ведомството се дължат на обещания от Асоциацията на частните училища. Именно липсата на обвързаност на таксите и държавната субсидия предизвиква от години спорове по тази идея. Аргументите на привържениците й са, че всички деца трябва да имат равен достъп до образование, а системата се издържа от данъците на всички граждани. Противниците обаче твърдят, че така частните училища получават двойно финансиране за сметка на държавните и нищо не ги задължава да облекчат таксите за учениците си. Няма ограничения и какви такси могат да се събират за всякакви други дейности. Например частното училище може да събира такса за това, че децата в паралелката са 10, което оскъпява обучението, а държавата плаща за 22 деца в клас.

Финансирането на частните училища с държавни пари трябва да започне от учебната 2013/2014 г., но в самия проект е записано, че средствата ще се отпускат от бюджетната 2014 г. Според разчети на МОМН ще са нужни допълнителни 10 млн. лв. По данни на НСИ делът на частните детски градини е 0.8% от всички забавачки в страната. Частният сектор в общото образование обхваща само 1% от общия брой на учениците.

С отпускането на държавни средства частните учебни заведения ще подлежат на контрол, включително и от страна на министерството, каквито възможности досега не е имало, обясниха от екипа на министър Игнатов. Контролът върху разходването на парите от държавната субсидия от страна на частните училища се осъществява от общината. Според проекта министърът на образованието упражнява контрол върху дейността на всички институции в системата на предучилищното и училищното образование.

АМБИЦИИ

Амбициите на екипа на министър Игнатов е новият закон да влезе в сила още от следващата учебна година, но за голяма част от предвидените промени са предложени преходни периоди. Препоръката на Европейската комисия е законът да бъде приет до средата на годината, но обемът на документа - 349 члена и 50 преходни и заключителни разпоредби, поставя под съмнение изпълнението на този срок.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!