Местата за гимназиите с прием след VII клас се увеличават

Публикувано на: 19.03.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Тестовете за елитните училища и матурите ще се проведат на 21 и 23 май

Местата в елитните гимназии с прием след VII клас се увеличават за учебната 2012/2013 г., съобщиха от просветното министерство пред "Сега". Според план приема за следващата учебна година са предвидени общо 1374 паралелки (с по 28 ученици), или 38 472 за страната. Тази бройка ще бъде разпределена в 804 паралелки с чуждоезиков, математически и технологичен профил и 570 - с професионален. Във Варна например кандидатите за елитните училища ще се борят за около 1380 места в профилираните (53 паралелки с по 26 възпитаници) и близо 1120 места в професионалните училища (43 паралелки с по 26 ученици). Регионалният инспекторат в Бургас е предложил в профилираните гимназии да бъдат приети около 1040 ученици, които ще се разпределят в 40 класове. В професионалните училища се очаква да бъдат разкрити 30 паралелки с по 26 деца. Окончателните данни за броя на местата ще станат ясни в края на месеца, когато се очаква план приемът да бъде официално одобрен.

Спрямо миналата учебна година броят на заявените класове е леко завишен, става ясно от данните на образователното министерство. За настоящата година бяха заявени 1367 паралелки - 787 профилирани и 580 професионални. Като причината за увеличението на свободните места просветните експерти обясняват с по-големия випуск - в момента в VII клас се обучават 58 256 ученици, докато м.г. броят им е бил 56 679. Политиката на МОМН е насочена към създаване на възможности повече ученици да направят свободен избор в съответствие с интересите, желанията и възможностите си, коментираха от ведомство. В последните години свободните места са повече от кандидатите. Например м.г. обявените места в гимназиите след VII клас бяха около 38 000, а желаещите - с около 8000 по-малко.

Всички седмокласници задължително полагат национални тестове по пет предмета. Желаещите да кандидатстват в елитните училища трябва да решават и допълнителните модули към изпитите по български език и литература и по математика. За първа година министерството на образованието ще проведе тестовете за седмокласниците и матурите в един и същи ден. Външното оценяване и зрелостният изпит по български език и литература ще са на 21 май, а по математика - на 23 май. За седмокласниците препитването ще започне в 10 часа. Резултатите от двата теста ще бъдат обявени до 4 юни. Подаването на документите за кандидатстване в гимназиите ще става от 15 до 20 юни, а списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 26 юни.

-------ТЕСТОВЕТЕ

Тестовете по български език и по математика се състоят от две части. Въпросникът по математика е от общо 24 задачи - 20 за външното оценяване (с фиксиран отговор) и 4 за кандидатстване в гимназиите (със свободен отговор). Тестът по български език се състои от 25 задачи с фиксиран или свободен отговор. Втората част от изпита е преразказ върху неизучавана творба. Обикновено учениците трябва да съставят преразказ от името на герой от произведението.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!