Преразказът за влизане в гимназия на MP3

Публикувано на: 17.05.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

МРЗ файл ще смени класическото четене и записа на компактдиск на преразказа за влизане в гимназия. Непознатият текст, който седмокласниците трябва да предадат със свои думи на националното външно оценяване, няма да бъде пускан на компактдиск, нито пък ще бъде четен от учител.

От тази година квесторите ще разчитат на новите технологии и ще изтеглят записа като звуков файл, който ще пуснат на кандидат-гимназистите през лаптоп или пък ще разпространят чрез училищното радио.

Изпитът по български език и литература за седми клас се състои от два модула. Първият е тестът от националното външно оценяване, като времето за работа е 60 минути. Вторият включва преразказа на непознат текст и трае 90 минути. С оценката от тази част на изпита, кандидат-гимназистите участват в надпреварата за прием в елитна гимназия.

,,Новият метод

ще създаде на децата равни условия

а качеството на звука ще е много по -високо", коментира Диян Стаматов, директор на столичното 119 -то СОУ ,, Академик Михаил Арнаудов". Той обясни, че ако някой квестор има лоша дикция или по-особен говор, може да попречи на децата да чуят и осмислят добре текста. Дисковете също не били най-доброто решение, защото често забивали и това принуждавало учителите да четат текста. Директорът тества новия метод от няколко месеца и ще пусне звука през училищното си радио. Той допълни, че качеството на звука е от особена важност, защото този модул от изпита е решаващ за децата, които ще се борят за място в елитна гимназия.

,,Живеем в 21 век и трябва да се възползваме от възможностите на новите технологии, за да създадем максимално добри условия за протичане на изпита", коментира пред ,,Монитор" и заместник образователният министър Милена Дамянова. Учителите

ще изтеглят звуковите файлове

от сайта на просветното ведомство 10-15 минути преди старта на изпита за национално външно оценяване, който започва точно в 10:00, уточни Стаматов.

Още миналата година новият метод за предаване на звука е бил тестван при текста за слушане с разбиране при провеждането на държавните зрелостни изпити.

По-строг контрол и затегната дисциплина се изисква от квесторите при провеждането на изпитите за седмокласници и зрелостници. Джиесемите са под строга забрана както за ученици, така и за учители, Такава мярка предвижда инструктажа за квесторите.

„Ще събера мобилните телефони на учителите в отделни джобове в моя кабинет", каза Диян Стаматов. По време на изпитите е забранено и четенето на вестници, книги и пиенето на кафета.

„Ще инструктирам колегите да оставят всичките си вещи в моя кабинет, за да съм сигурен, че децата ще държат изпити при равни условия. Няма да е честно, ако в едната стая учителите са строги, а в другата се четат вестници и пият кафета, което би могло да предразположи към преписване или подсказване", обясни директорът на 119-то СОУ.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!