Само 15 минути за седмокласниците да прочетат преразказа на изпита

Публикувано на: 20.05.2012 | източник: Академика
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Само 15 минути ще имат седмокласниците този понеделник, за да прочетат текста, по който ще пишат преразказ. Преди това той ще им бъде прочетен веднъж и от квестор. По време на слушането и на самостоятелното четене учениците няма да имат право да си водят бележки.

Кандидат-гимназистите ще се явят на задължителния си за завършване на годината национален изпит заедно с абитуриентите. Те обаче трябва да са в училище в 9,45 ч сутринта, докато за зрелостниците препитването ще започне в 8,00 ч.

Продължителността на изпита не включва времето за съобщаване на изпитния вариант и техническата подготовка за започване, обясни зам.-министърката Милена Дамянова за “Труд”.

Препитването за кандидат-гимназистите, които са около 58 250, е в две части. Първата е т.нар. национално външно оценяване и е задължително за всички. То е в рамките на 60 минути и в него има 25 задачи. Най-високият брой точки е 65. Оценката от тази част се вписва като текуща в бележника на ученика.

Втората част е 90 минути и в нея е преразказът. Броят точки е 35. Тя е за онези ученици, които искат да изкарат по-висок успех и да се борят за най-престижните места в езиковите, профилираните и професионалните училища. За тях могат да кандидатстват и децата, които са решавали 60-минутните задачи в първата част на изпита. Но техният състезателен успех ще е по-нисък.

На 23-ти е изпитът по математика, който отново ще е с абитуриентите. Той също е в две части. Първата е с 20 задачи, а втората е с четири, от които две са от типа на тези, които се дават на международната проверка за грамотност PISA. А другите две са задачи с описание и аргументация на решението. Учениците имат право да нанасят означения или да правят изчисления по задачите върху тестовата книжка.

Децата, които не желаят да решават втората по-трудна част от изпита, могат да напуснат класните стаи, когато приключат с първата. Между двата модула обаче няма почивка, пише Труд.

За разлика от абитуриентите те ще се явяват в своите си училища. Ако в същата сграда има и изпит за дванайсети клас, по-малките ученици влизат или от друг вход, или от същия, но са разпределени на различни етажи, обясниха учители.

Проверката и оценяването на всички изпитни работи се извършва от комисии на регионално ниво. Всяка ученическа работа се оценява от двама независими оценители. При спор в оценката работата отива на арбитър.

Учениците, които не се явят на изпитите, не могат да кандидатстват в други училища. Това обаче не им се отразява на общия успех за завършване на годината.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!