Само 15 минути за седмокласниците да прочетат преразказа на изпита

Публикувано на: 20.05.2012 | източник: Академика
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Само 15 минути ще имат седмокласниците този понеделник, за да прочетат текста, по който ще пишат преразказ. Преди това той ще им бъде прочетен веднъж и от квестор. По време на слушането и на самостоятелното четене учениците няма да имат право да си водят бележки.

Кандидат-гимназистите ще се явят на задължителния си за завършване на годината национален изпит заедно с абитуриентите. Те обаче трябва да са в училище в 9,45 ч сутринта, докато за зрелостниците препитването ще започне в 8,00 ч.

Продължителността на изпита не включва времето за съобщаване на изпитния вариант и техническата подготовка за започване, обясни зам.-министърката Милена Дамянова за “Труд”.

Препитването за кандидат-гимназистите, които са около 58 250, е в две части. Първата е т.нар. национално външно оценяване и е задължително за всички. То е в рамките на 60 минути и в него има 25 задачи. Най-високият брой точки е 65. Оценката от тази част се вписва като текуща в бележника на ученика.

Втората част е 90 минути и в нея е преразказът. Броят точки е 35. Тя е за онези ученици, които искат да изкарат по-висок успех и да се борят за най-престижните места в езиковите, профилираните и професионалните училища. За тях могат да кандидатстват и децата, които са решавали 60-минутните задачи в първата част на изпита. Но техният състезателен успех ще е по-нисък.

На 23-ти е изпитът по математика, който отново ще е с абитуриентите. Той също е в две части. Първата е с 20 задачи, а втората е с четири, от които две са от типа на тези, които се дават на международната проверка за грамотност PISA. А другите две са задачи с описание и аргументация на решението. Учениците имат право да нанасят означения или да правят изчисления по задачите върху тестовата книжка.

Децата, които не желаят да решават втората по-трудна част от изпита, могат да напуснат класните стаи, когато приключат с първата. Между двата модула обаче няма почивка, пише Труд.

За разлика от абитуриентите те ще се явяват в своите си училища. Ако в същата сграда има и изпит за дванайсети клас, по-малките ученици влизат или от друг вход, или от същия, но са разпределени на различни етажи, обясниха учители.

Проверката и оценяването на всички изпитни работи се извършва от комисии на регионално ниво. Всяка ученическа работа се оценява от двама независими оценители. При спор в оценката работата отива на арбитър.

Учениците, които не се явят на изпитите, не могат да кандидатстват в други училища. Това обаче не им се отразява на общия успех за завършване на годината.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Западните експерти разкриха истинското предназначение на руското оръжие на „Съдния ден”

  Правителството на Германия разказа за причината за задъхването на Меркел в Париж

  Рейтингът на „Слуга на народа“ на Зеленски се снижи в навечерието на изборите

  САЩ решиха да обсъдят с Русия тристранен договор с Китай за ядреното оръжие

  МО на Русия тази година ще получи първата серийна партида от най-новата авиационна крилата ракета

  НАТО днес съвсем няма надеждна военна техника

  Руските кораби за противоминна отбрана проект 12700 превъзхождат чуждестранните аналози

  Сто турски специалисти са изпратени в Русия за обучение на работа на ЗРК С-400

  France Info: Пристигането на С-400 в Анкара е поредния признак на загубата на влияние на САЩ

  Times: Разкритикуваха ръководителя на МВнР на Ирландия за подкрепа на търговията с РусияЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!