Тройкаджии в елитните гимназии

Публикувано на: 21.05.2012 | източник: в. Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Днес е денят Х за учениците от седми и 12 клас - провеждат се препитванията по български език. В сряда пък ще бъде изпитът по математика за седми клас и втората матура на абитуриентите.

"Късметлийско" класиране тази година ще даде шанс дори на деца с по-нисък успех да влязат в топгимназиите. Става дума за третото класиране, в което ще могат да участват дори ученици, които не са подали документи за първите две.
"При него всичко е въпрос на шанс", съобщи за "Стандарт" шефката на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. "Има случаи, когато деца с една единица по-нисък бал намират място в топпаралелки. Има обаче и обратната възможност - приетите в елитни гимназии при трето класиране да имат с цяла единица по-висок бал от последния, който е бил приет на второ класиране. Всичко е въпрос на късмет и риск".
Принципът на участие в тотото на трето класиране е следният - учениците подават нови документи, като подреждат в тях по ред на желанията само местата, които са останали незаети при първо и второ класиране. Техният списък обикновено се качва на сайта на регионалния просветен инспекторат заедно с баловете, с които са влезли седмокласниците в тези училища до момента. Така всеки сам преценява къде има шанс да бъде приет. Става дума не само за по-слабо търсените професионални гимназии - миналата година дори в топшкола като Първа английска и Испанската бяха останали незаети бройки. Тази година шанс да се борят за тях имат и ученици, които не са се включили в първото и второто класиране. Единственото условие е да са изкарали на изпита най-малко среден 3. Останалите, които вече са класирани някъде, но искат да се пробват за тези места, трябва първо да изтеглят документите си и да се откажат от школото, в което са били приети. След това подават нова молба на общо основание само за незаетите бройки. При това обаче губят досегашното си място, затова в кандидатстването има голяма доза риск, поясни Ваня Кастрева. На трето класиране може и да се окаже, че системата не ги класира на по-добро място, защото други кандидати са имали по-висок бал от тях. Така в крайна сметка може да се окажат и без училище.
Най-висок бал по традиция от години има Немската гимназия. Следват я Първа и Втора английска, Втора немска, Испанската и Френската, както и Софийска математическа гимназия. Въпреки че желаещите да учат немски влизат с най-висок бал, най-много деца се натискат за комбинацията английски с испански, поясни Ваня Кастрева. Сред професионалните гимназии пък най-търсени са специалностите, свързани с икономиката и туризма. Учениците, които изкарват най-висока оценка на изпита след седми клас, пък в последните години по традиция са все възпитаници на паралелките на СМГ, приемащи деца след пети клас. И миналата, и по-миналата година начело в класацията стояха все деца от това училище.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!